vick_1899 Creative Commons License 2017.09.12 0 1 141762

Arra gondoltam megosztom veletek az idei szezon számomra új tapasztalatát, miszerint a hosszabb utóerjedés "erősebb" cefrét eredményez. Ezt tapasztaltam eddig idén a körtével, barackkal(bár ez zöldike lett :D :D ) és a mai napon a szilvával is. Azonos körülmények között cefréztem és a földszint alatti garázsban vannak tárolva a cefréim, általában mindegyikből akadt 3-4 hordóval.. kotyogós hordóban erjesztek, és maximum 4-5 napig nyomkodom a bundát, utána lezárom és had dolgozzon, és minden esetben oltom élesztővel a cefréket.Most az első hordó szilvám, és a mai utolsó főzése között eltelt több mint 3 hét, az elsőt több mint 2 héttel a cefrézés után főztem, savazva nem volt, 2% napfényt kapott egységesen. Az alszeszt mindig akkor mérem amikor lecsurrant az első 0.5 liter. Ezt idén már dokumentáltam, és az első hordó alszesze 60 nál indult míg az utolsó 64, és kb ezeket a különbségeket tapasztaltam a körténél és a baracknál is erősségben. Amit jóval később főztem mindig erősebb volt, és 1-2 literrel több is lett az alszeszem. Az első hordót mindig akkor főzöm amikor már 3-4 napja nem mukkan meg a kotyogó, tehát nincsen gázképződés. Kiváncsian várom a szőlőt, mivel elég elfoglalt vagyok így biztosan nem tudom őket 1 hét leforgása alatt lezavarni mert csak 1-2 napon tudok főzni. Már több mint 2 hete be lettek cefrézve, és már nem beszélnek hozzám, tehát készen állnak, holnap kezdek az elsőval, és szerintem lesz még vagy 2-3 hét amikor az utolsó hordót főzöm, majd beszámolok, hogy megmaradt-e ez az arány. (ha jól emlékszem valaki írta is, hogy a szőlőjét a kierjedés után még 2(?) hónapig a borospincében pihenteti)