zolocs Creative Commons License 2017.09.12 0 0 12090

Szia!

Szerintem - persze ha lehetőséged van és a pénztárcád is megengedi - el kell felejtened a fúrógéppel történő élezést. Először is be kell szerezned egy asztali köszörűgépet ez lehet egy vizes köszörűgép amely áll egy gyors fordulatú korongból és egy lassú fordulatú vizes korongból amivel bármely kést megtudsz élezni. Ilyen köszörűgép pl. a Güde, Einhell, de több típus közül tudsz választani. Nekem két ilyenem van és megvagyok vele elégedve. A vizes korong - ami lassan forog - bármilyen keménységű kés élezéséhez alkalmas. A kést kb. 15-17 fokos szögben tartva a vizes korongon addig húzod, vagy tolod finoman könnyed kézzel - ha azt akarod, hogy un. pofásabb legyen a kés akkor tolod, ha meg, hogy a vége felé fokozatosan vékonyabb legyen akkor húzod - de csak könnyed kézzel. Ezt a műveletet addig kell csinálni míg az élszalagon megjelenik a sorja, majd a kést megfordítva ugyanezt a műveletet kell végrehajtani a másik oldallal is a sorja megjelenéséig. Sajnos ez elég időigényes,  és mivel kőről van szó így nem tudod a kést lapjára köszörülni, illetve a kés jobban és hamarabb elkopik mintha a lepkekorongot használnál. Viszont a nagy előnye az, hogy a kést nem tudod megégetni, és sokkal könnyebb mintha vizes, vagy olajos fenőköveket használnál. Ha vizes köszörűnél döntenél azt még tudnod kell a z un. vizes tartályt a munka előtt kb fél órával fel kell töltened, hogy a kő jól felvegye a vizet. Hogyha ezzel a művelettel megvagy, vagyis a sorja mindkét oldalon megjelent akkor jön a a polír korong és a paszta. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a gyors fordulatú korongot levettem a tengelyről és a polír korongot tettem fel a helyére. A polír korong egy filcből készített - nem puha állagú, ez fontos hanem egy kémény merev anyag - és a köszörűkővel nagyjából megegyező méretű de inkább egy kicsit kisebb, mivel csak így fér el. A polír paszta többféle lehet piros, zöld, fehér színű stb.. Előfordulhat, hogy mivel a filckorong új, "ütni fog" - de ez ritkán fordul elő, filc minőségétől függ /  ezért ha szükséges fel kell szabályozni.

Ezt követően a már forgó korongot be kell "itatni" ezzel a pasztával azonban az nagyon fontos, és a baleset megelőzése érdekében arról meg kell győződni, hogy a filckorong biztonságosan rögzítve van a tengelyen, zárócsavarral lezárva, illetve a korong óramutató járásával ellentételesen forogjon mert így biztonságos a használata. Azt mondom, hogy nem szabad szemből használni a polír korongot csak a gép "háta mögül", mivel itt jelentős sebességről van szó kb. 2.500 fordulat/ perc. Ezt még a lepkekorong használatánál sokkal jobban be kell tartani, de majd később ezt részletezem. Visszatérve a kést finom mozdulatokkal pár alkalommal lehúzod a pasztával átitatott filckorongon míg a sorja el nem tűnik. Így kapsz egy borotvaéles pengét. Megj.: a profik ezt még úgy überelik, hogy polír acélon kétszer max háromszor áthúzzák.                   

Másik módszer az un. lepkekorong használata, de sokan esküsznek az un. végtelenített szalagos / itt egy ellipszis pályán csiszolóvászon mozog / köszörű gép használatára is. Ez is jó, az is jó.  De szerintem egyszerűbb a lepkekorong  használata. Itt az alap egy száraz, kétköves / gyors fordulatú / köszörűgép beszerzése. Megj.: szerintem azért is nem találtad jónak többek között az élezésedet mivel a lepkekorongot lassú fordulaton használtad. Itt az lenne a cél, hogy egy minél nagyobb fordulatszámú és legalább egy 700w teljesítményű gépet szerezzél be, de ez sajnos nagyon drága lenne ha csak már nem rendelkezel vele. Ezért szerintem elég egy a már fentebb leírt Güde, Einhell stb. köszörű de legyen legalább 400w teljesítményű, aminek egy otthoni munkára elégnek kell lennie.  A következő lépés - én így csináltam  - leszereltem a két követ és az egyik helyékre egy lamellás lepkekorongot míg a másik helyére egy polír korongot raktam. Mivel egy 2500-2800 fordulat/perc sebességről beszélünk itt is nagyon oda kell figyelni a személyes biztonságra. Mindkét korongot fixen és biztonságosan rögzíteni kell a tengelyen és mindig a köszörű mögött állva kell használni a korongokat, a lepkekorong lapjai mindig az óramutató járásával ellentétesen pörögnek - nem nézhetnek veled szembe -. Bocs, hogy ennyit foglalkozok vele, de már jártam úgy, hogy kést úgy kivágta a kezemből, hogy na, úgy hogy nem játék.  A szemcseméret a lepkekorongnál legalább 80-as de ha betudod szerezni ennél nagyobb is / 100-120-as / lehet.  Itt is az eljárás 15-17 fokos szögben történő élezés, finom, laza kézzel persze azért határozott fogással. Mivel itt már könnyen megégethető a kés pengéje ha nem figyelsz oda és egy kicsit tovább a korongon tartod vagy rányomod. Mivel új korongot használsz, előfordulhat, hogy a kezdeti használat során "ütni fog" de ha bekopik a ez már nem fog előfordulni, ez a jelenség a filckorongnál is jelentkezni szokott ez a bizonyos "ütni fog" effektus - ami elég kellemetlen -ezért a korongot fel kell szabályozni amit általában esztergába fogva szoktak csinálni.  De  ha rászánod magad, akkor majd leírom, hogy én hogyan szabályoztam fel a filckorongot, egyszerű és gyors módszer. Ahogy írtam ez a módszer a henteskések élezésére lett kitalálva amivel gyorsan és hatékonyan lehet kiváló eredményeket elérni.  

Elnézve a késeidet a Swibóhoz / ez egy kiváló svájci szeletelő kés / a Dick csontozóhoz és a kép alján lévő szakácskéshez nyugodt szívvel ajánlom a lepkekorongot míg a fölső és az egyedül lévő késhez a vizes köszörűt célszerű használni a véleményem szerint. Írod, hogy az egyedül álló kés könnyen rozsdásodik, ezért mosogatás után töröld szárazra, vékonyan kend be étkezési olajjal, vagy sertés zsírral így a rozsdásodást meg tudod akadályozni.  Sajnos a szakácskések / csapó, szeletelő, csontozó, stb. / iszonyú drágák, nem tudom megér-e annyit amennyiért kínálják. A Dick-nek, a Giesser-nek is vannak komoly kovácsolt szakácskései de ezeket is nagyon borsos áron mérik. 

Jelenleg ennyit jut hirtelen az eszembe, de ha van még kérdésed megpróbálok rá válaszolni.

 

Üdv: Zoltán