SterbyT Creative Commons License 2017.09.12 0 0 114506

Kezdésnek talán meg kellene állapítani hogy milyen asztrót is szeretnél

Lehet pl. asztró tájképeket csinálni, sokan dupla expóval csinálnak kompozit képet, egyet GPS nélkül hogy a tájkép meglegyen alacsony ISO-val, ilyenkor a csillagok elmosódnak, majd egyet GPS-el magasabb ISO-val akkor a táj mosódik el az astrotracer miatt. Ehhez nagy látószög kell, már egy kit objektívvel is el lehet kezdeni, persze nem kell pixel pontos eredményre számítani de ettől még szuper képeket lehet lőni. Ezt a fajtát még nem próbáltam főleg idő hiánya miatt.

A DSO azaz Deep Sky Object (halmazok, ködök, galaxisok stb...) már igencsak zsebbe nyúlós, én próbáltam egy 50-200 kit telezoommal de elég gáz lett az eredmény. Pontos, kézzel jól fókuszálható objektív kell ami nem olcsó, sok hónap kuporgatás és zsíros kenyér kell a minimum felszerelés előteremtéséhez. Az O-GPS1 igazán csak belépő szint, jó eredményt motorizált csillagász állvánnyal lehet elérni, de ehhez már inkább a csillagász közösség véleményét kell kikérni.

 

Két legjobb eredményem amik igazán annyira nem jók, mindkettő az O-GPS1-el, még a sima elemmel:

 

Az Androméda feldolgozás közben elvesztette a színeit, fogalmam nincs hol, de amikor újra feldolgoztam alulról masszív light leak nyúlik bele a képbe, ez van ha valaki elhagyja a kereső takaróját...

Tamron 70-200 Macro-val fotózva, f/2.8-nál lágy a képe

A Catalina üstököst egy régi manuális Sigma 400-assal lőttem egy olcsó instabil állvánnyal, látni a rezgés hogy elkente a csillagokat és ez a legélesebb frame.

 

 

Jól vigyázz a csillagászkodással mert gyorsan viszi a pénzt, saját tapasztalat.

Előzmény: DANÓ29 (114503)