Airness23 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 18107

Sziasztok!

Két hét tapasztalatait szeretném veletek megosztani. Autó: egyértelmű Vanrell. (erről majd írok egy külön bejegyzést.) és az is egyértelmű, hogy ha valaki felfedezni, kirándulni akar, ismerkedni szeretne a szigettel, akkor béreljen. Szállásunk Alcudia-ban volt, a JS de Alcudiaban, csak ajánlani tudom. Kicsik a szobák ugyan, de gyönyörűen felújított, tiszta, jó elhelyezkedésű, nagyon kedves személyzettel és kifogástalan félpanzióval. Tavaly Tenerifén egy H10-ben laktunk, úgyhogy ott megszoktuk a jót, volt habzsi-dőzsi rendesen, de ez JS teljesen megfelel annak, aki nem a szállodában kívánja eltölteni a nyaralását. A szigetnek ez az északi öble talán nyugisabb a többihez képest. Részeg turisták nem voltak, ordenáré hangoskodás nem volt (repülős társaink viszont panaszkodtak ilyenre, ők Playa de Palma-án laktak), volt viszont nagyon hosszú, széles homokos part, tiszta, lassan mélyülő víz, Alcudia óvárosa gyönyörű, az esti fényekben nagyon hangulatos a kis utcákban és a várfalon sétálgatni. Magában Alcudia központjában (nevezzük így a szállodasort Port és az óváros között) csak a víz a látnivaló. Jó üzlet alig 1-2 van, a többi messziről kerülendő.
Es Trenc nekünk sem ütött akkorát, főleg hogy se zuhanyzó, se wc. (a bokrok mögé jár mindenki, szóval van ott minden, mint a búcsúban.) Szép-szép, de ide valóban 4 után érdemes kimenni, akkor a parkolás is olcsóbb és oszlik a nagy tömeg. Sokkal jobban tetszett pl. Mesquida vagy . Palma városába szombat délután ideális átmenni, kisebb a tömeg, és van ingyenes parkoló a katedrálissal szembeni kis benyúláson, ahol a buszok is vannak. Valdemossa szuper volt, egyáltalán nem volt tömeg, bár azt el tudom képzelni, hogy július-augusztusban más a helyzet. Nagyon tetszett Deia is, romlatlan kis városkának tűnt a nyaralóhelyekről kitörve.
Mallorca partjai, strandjai tényleg gyönyörűek, érdemes minél többet felkeresni. Amitől a gyomrom kifordult, az a millió kínai szutyok, amit árulnak a városokban. És akkor a lepedőre kipakolt hamis táskák, szemüvegek, órák, stb árusairól nem is szólok. Ez persze nyilván nem Mallorcai specifikum, elsőre még vicces, mi szart árulnak az üzletekben, de harmadik nap már felgyújtottam volna az üzletsort. Ami még csalódás volt, hogy a sokak által ajánlott Alcudia óvárosában tartott vásár is ezekkel volt tele. Sorminta szerűen ismétlődnek az ugatókiskutya/f*szalakúsörnyitó/kakipárna - színes kínai rongyok - hamis cuccok szentháromság árusai. Köztük kuriózumként gyümölcs és édességárusok (tényleg 3-4 összesen), akik viszont rohadt drágák.
Mi Soller-ba fakultatív kirándulással mentünk, és nagyon jól döntöttünk. Egyrészt izzadjon más a szerpentinen mint én a tériszonyommal, másrészt nem tudom, hogy egyébként mennyit kellett volna várni a villamosra, ha egyáltalán fel tudjuk préselni magunkat. Így meg ugye a kibérelt kocsiba szépen felültünk, és nézelődtünk kedvünkre. A Sa Calobra strandon nagy élmény lehet fürdeni, de napközben csak az menjen, aki vállalja, hogy a fullon lévő kis partszakaszra folyamatosan érkeznek százassával a fényképezős turistacsoportok, akik a törölközők között próbálnak minél közelebb jutni a vízhez. Ami egyébként gyönyörű türkiz.

Az időről még annyit, hogy nem volt végig szikrázó napsütés, viszont így a jobb. Akkor lehetett menni Palmaba, kirándulni, de fürdeni is nyugodtan, mert a tenger nagyon kellemes volt. Az idegenvezető szerint is brutál meleg hetek voltak az idei nyáron, kellett, hogy 28-30 fokra enyhüljön az idő aug végére. :P