ergoGnomik Creative Commons License 2017.09.09 0 0 8348

/OFF

 

Lehet, hogy g*ci nyelvtan-náciskodásnak tűnik, de tök mindegy milyen régről találunk rá hivatkozást az interneten, a ki igekötő tökéletesen felesleges. Ugyan úgy, mint az el az elszeparálban (kb. elelkülönít), illetve az át az áttranszponálban (kb. átáthelyez), de itt nincs még mentség sem rá, mivel a helyettesít nem idegen szó. Igen, létezik a behelyettesít, de csak azért, mert annak van speciális jelentése. Önmagában az, hogy a cselekvés "iránya" a behelyettesítéssel ellentétes, még nem indokolja a kihelyettesít szó megalkotásának szükségességét.

 

Nyilván a nyelv nem egy gránitba vésett, örökké változatlan és változtathatatlan dolog, a használatban folyamatosan átalakul, hogy a lehető legjobban kövesse és kielégítse a használói igényeit gondolataik kifejezésére, de az az igénytelenség csúcs, ha a nyelvművelést pont azokra hagyjuk (értsd: internet, faszbuk, stb. félbites népe), akik erre kb. a legalkalmatlanabbak.

 

És nem, nem azért mondtam, mert én akkora zsírkirály lennék nyelvünk szabályaiból, hogy mindenki mást – beleértve téged is – lenézhetnék a nyelvtantudomány hűvös elefántcsont tornyának magasából, vagy mert jól esik kötözködni. Egyszerűen néha – ki tudja mitől? – rájön az emberre, hogy szinte fáj amikor ilyet lát. Illetve vannak azok a rosszabb esetek, amikor csak elkerekedett szemekkel nézel ki a fejedből, és már-már kételkedsz abban, hogy tudsz magyarul, mert olvasod a szöveget, látod benne a magyarra hajazó szavakat, de se füle, se farka, még csak véletlenül sincs benne egy épkézláb mondat sem, és mégis komolynak szánta aki bekrampácsolta a betűhalmot.

 

/ON

 

Egyébként gratula a panelkához és a KERNAL átbizgetéshez. Már csak valami gyorstöltőt kellene átvarázsolni hozzá, és majdnem jók is vagyunk. Kár, hogy piszok sok program elvérzik az átalakításon. :(

Előzmény: IEC-ATA (8341)