Güsziológus Creative Commons License 2017.09.09 -4 1 63713

OKT (Meteor-barlang - Bódvaszilas)

 

Ez egy viszonylag új szakasz, nem is változott (szerencsére), de a "környezete" igen.

 

Aki errefelé tervez túrát, jó ha felkészül, hisz sok-sok tájékoztató "tacepao"-val fog találkozni, vannak új útvonalak, egy szakaszon új jelzés (Z), és megszűnt a K+, melynek "felfedezése" a cél volt.

Egy feltöltött trekkben jelezték, hogy sok a változás arrafelé, nem véletlenül jártam tehát az útvonalon, nem kékeztem.

 

A barlang után (Bódvaszilas felé) csatlakozik a nyugat felől érkező ZÖLD (ez új útvonal, a tájékoztatás szerint Tornagörgő lesz a vége, Szlovákiában. Mielőtt a KÉK és a ZÖLD szétválna, valahol itt

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=186964

indul DÉL felé egy KQ jelzésű ösvény, mely a tájékoztató szerint a Barlangkutató forráshoz vezet.

Igen meredek lefelé, csak "belegyalogoltam", hogy legyen nyom.

 

Az érdekesebb az észak felé "forduló" ZÖLD. Ez az útvonal egykor K+ volt. Az MTSZ-es tábla szerint még mindig, igaz, zöld filctollal ott a megjegyzés, hogy ez Z-. Hogy miért "fordít hátat" a tábla, az nem tudom, talán azért "rejtették el", nehogy valakit félrevezessen.

A nevezetes töbör (Vecsem-Bükk) felé tehát a ZÖLD megy.

 

Változott a tanösvény is, melynek jelzéseit szépen felújították, a KQ jelzéssel együtt "visszatér" a völgyből, ahol eredendően az OKT útvonala volt, és becsatlakozik a KÉK-be, ahonnan innen nem messze észak felé kiágazott.

 

Minderről sok-sok információ olvasható a terepen, talán egy kicsit sok is a festés, de a lényeg az, hogy aki ott jár, az tájékozódhat.

Azt nem tudom, hogy lesz-e hivatalos tájékoztatás a változásokról, de jó lenn!

 

Garass és csapata mindenesetre alapos munkát végzett, jelenleg úgy néz ki egy "kijárat" van Bódvaszilas felől, ez az eredendően tanösvény, ma már OKT útvonal. Nagyon kényelmes amúgy, nem annyira "húzós", mint az eredeti volt, de ez van.

 

Nem jártam a völgyben, ahol a záportározó létesítésével alaposan megváltozott a járhatóság, de az, hogy a tanösvény se arra megy, arról árulkodik, hogy az a turisták elől "elzárt" terület lett.

A vasútállomásra vezető egykori PIROS helyett K4 van.

 

Ennyit röviden, részemről várom a hivatalos tájékoztatást!