endrepp Creative Commons License 2017.09.08 0 0 141668

Mennyi tejet tettél bele? Ha a lentieket komolyan vesszük, akkor 3-4ml kell 0.5l pálinkába, sovány, tej, hideg környezetben.

Soha nem csináltam ilyet , de ennek működnie kéne. :)

Sólyom könyv:

Rezes törés   Hiba A pálinka zöldre, súlyosabb esetekben kékre színeződik. Ez az ún. rezes törés. Ugyancsak réz jelenlétére utal a vörös vagy barnásvörös színeződés, üledék megjelenése is. Fémes íz. Kémiailag kimutatható nagy réztartal om. Oka: A finomítókészülékek páracsöve, hűtője és a kapcsolódó vezetékek rendszeres tisztításának elmulasztása. Nagy ecetsavtartalmú alszesz finomítása. A rézelejeés az előpárlat elválasztásának elmulasztása.   Megszüntetése, javítása: Átfinomítás kitisztított készüléken megfelelő mennyiségű előpárlat - elvétellel. Házasítás rézmentes pálinkával. Tejjel való derítés (0,5 - 1,0l/hl). Kék derítés.... A derítés annál hatásosabb, minél alacsonyabb hőmérsékleten végzik....

Tej. Derítéshez csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalmaesetleg káros ízbeli elváltozást okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje, a   kazein. Adagolása 0,25 -1,00 l/hl pálinka. Régebben általánosan, ma kevésbé használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrel szemben előnyei a   következők: a derítő hatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, n em okoz túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodásmegszüntetésére.  A mondottak  alapján a tej derítőszerként  való alkalmazása különösen ajánlható!  

Előzmény: vick_1899 (141666)