pacsepa Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141565

Szia!

Mivel nekem van egy ugyanolyan főzőm mint Neked, hozzászólok.

Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves? Az ECO 17 litereshez nyitott hűtő van. Most az mellékes, hogy úgy emlékszem réz spirál van benne, ami csak felületkezelt. Most nem esküszöm meg azért rá, de rémlik mintha én is meglepődtem volna, mivel a csövön rajta volt a felirat ami szerint Cu...... Ha gondolod holnap ellenőrzöm, mert a gyártáskor szálanyagból hajlítják a spirált és lehet hogy Nálad a szálanyag éppen feliratmentes volt.

 

Szóval ha 2 menet kívülről (?) vízköves volt, az nagy baj. A vízkőképződés intenzíven 70 fok körül indul be. Ha két menet magasságban vastagon vízköves volt, akkor nagyon kevés hűtővizet engedtél rá, az nagyon melegedhetett. Én már az elején lecseréltem egy zárt hűtőre amit használok az 50 és a 17 literes főzőhöz is. Ebben nincs esélyem látni mennyire vízkövesedik le, de normál esetben nem is engedem a kifolyó hűtővizet 50 fok fölé, ha eléri ezt a kritikus értéket, akkor növelem a mennyiséget és még így is elég takarékos. Ekkor a kifolyó párlat hőfoka legfeljebb 1-2 fokkal magasabb mint a hűtővízé (nálam is kútvíz). De jellemzően 40-45 fok között tartom a hűtővizet.

 

Ha a páracsőbe cefre került, akkor az hiba és nem igazán a készülék hibája! :-)

A 17 literes főző szilikon tömítése és bajonettzárja a robbanást elvileg megelőzi. Ahhoz, hogy robbanás következzen be, nagyon nagy nyomásnak kell kialakulnia. Egy anno házilag tejeskannából és/vagy kuktából eszkábált szocreál főzőnél előfordulhat. A gyári főzők lényege, hogy a tömítések és illesztések nem olyan precízek, ergo nem nyomásállók, vagyis nagyon hamar elkezdenek lefújni, sokkal hamarabb, mint esetleg a robbanási küszöbérték.

Ugye megvan, hogy a kukta tömítése tömör gumi, míg a pálinkafőzőé (nálam mind a kettőnél, melyek más-más gyártótól vannak) szilikon cső? Az is látható, hogy a kukta zárt fedele rugósan befeszül, míg a bajonettzár egy beállított határig nyomja a szilikon csövet, nem is lapítja ki.

 

Persze helyesen tetted, hogy amikor észlelted a dugulást azonnal levetted a gázt, de szvsz a robbanástól még messze voltál... Szerencsére.

Előzmény: ksanyi52 (141562)