metalhammer Creative Commons License 2017.09.06 0 0 78613

Már meglévő óráról van szó, aminél most 1 fázisú 16 A-es kismegszakító van fent 2,5-es alu kábellel, a ház többi része újra van kábelezve, a bejövő légkábel szerintem megvan 10-es (már amennyire értek hozzá), de a régi csövezésbe az órától elfele maximum 3 db 6-os vezeték fér el, a 10-es már biztosan nem (vésés nélkül).

 

A villanyszerelő még nem volt megnézni, de telefonon annyit mondott, hogy ha megfelelő a bejövő légvezeték vastagsága, akkor elméletileg nem kell a tetőtartót cserélni, illetve ha elég a csövezés akkor ahhoz sem kell nyúlni.

 

Bár ez alatt nem tudom mit értett, mert azt tudom, hogy 32 A jár alanyi jogon, de azt ezek szerinte csak 10-es vezetékre fogják megadni, most nem tudom arra gondolt-e, hogy behúzza a 6-ost és akkor felraknak egy 25 A-est a mostani 16 helyett vagy már mindenféleképpen csak 32-est engednek felrakni és akkor így is, úgy is be kell vésni az új műanyag villanyóradobozt.

 

Nem egy nagy házról van szó, de most az a bajom, hogy egyszerre nem mehet az 1,8 kW-os bojler meg a kb ugyanekkora teljesítményű gáztűzhely elektromos sütője, mert kb akkor tartunk 16 A-nél és azért még vannak hűtők, PC, tv, mikró, meg néha azért megy a szivattyú is öntözésre meg esetleg még barkácsolok is valamit a műhelybe és akkor az kevés.

 

Illetve a másik kérdés, hogy ha már vésni kell akkor kérjünk-e vezérelt mérőt is a bojlerre? Mert a tarifát megnézve nincs olyan nagy különbség a nappali és a vezérelt áram ára között.

 

Mert ha szeretnénk vezérelt mérőt is, akkor padláson keresztül védőcsőben lehetne eljutni a bojlerhez új nyomvonallal és kb 2 métert kellene vésnem a fürdőben, de ekkor mekkora keresztmetszetű vezetéket kell használni? Mert én 4-es keresztmetszetre gondoltam, de ekkor az új óra dobozában el lehet helyezni fi relét vagy máshol kell? Meg ha behúzzák a 10-es vezetéket újonnan akkor a vezérelt mérő is 32 A-es kismegszakítót kap? Mert akkor meg arra nem rakhatok 4-es vezetéket ha jól gondolom?

 

Mivel csak ketten élünk itt és nem használunk olyan sok meleg vizet ezért csak egy 80 L-es bojlerünk van, de régebbi hozzászólásokat olvasgatva van aki azt írja, hogy a túlnyomó részt éjszaka működő vezérelt árammal estére nincs elég meleg vize, mert nappal csak kevés ideig fűthet a bojler.

 

Csak azért kérdezem ezeket, nehogy megvezessen a szerelő, meg nehogy az legyen, hogy utána majd évek múlva megint hozzá kelljen nyúlni a rendszerhez és így jó lenne nagyjából képben lenni.

Előzmény: ksanci (78611)