Cs_ Creative Commons License 2017.09.04 0 0 86

Nekünk egy Nyugat-Balkáni körutazás utolsó és legrövidebb állomása volt Macedónia. Előtte Albániában voltunk hosszabb ideig, ami nem jött be. Viszont Macedónia és Skopje pozitív volt nagyon, több időre visszamenős. Az albán zsúfoltság és káosz után a "rendezettség" (Albániához képest), Skopje széles utcái és járdái, valszeg nem kicsit tettek hozzá a pozitív képhez.

 

Ohridba sajnos csak pár órát voltunk, ha már arra járunk megnézzük alapon. Nekünk nagyon bejött, az óváros hangulatos, a tó fantasztikusan tiszta. Úgy jöttünk el, hogy simán pár napot ide kellet volna szervezni inkább. 

Skopjéban aludtunk, a hegylábánál lévő városrészben, ami elég kellemes rész. Este bementünk várost nézni. Igen, a főtér meg a környéke az elég kérdőjeles :) Mindketten szakmabeliek vagyunk, úgyhogy érdeklődve szemléltük, ezt a nem is tudom mit. Meganeoklasszicista meg giganeoeklektikus építészetet betonból meg üvegből, hatalmas szobrok, diadalív, stb, stb. Élvezhető, de annyira mindennel szembe mennek és meredek amit csinálnak, hogy eldöntöttük, hogy ennek a véleményezését meghagyjuk az utókornak. :)  

Az óváros fantasztikus, teli van élettel, nagyon élveztük, az árak is kellemesek. 

Az egész országban jelen van a macedón-albán nemzetiségi és vallási ellentét. Versenyeznek, hogy ki tud több és nagyobb zászlót állítani és nagyobb templomokat építeni. Az egész ország tele van zászlókkal, meg új mecsetekkel (ez Albániára és Dél-Szerbiára is igaz) a gazdag arab olajállamok pénzéből.

A Skopje melletti hegyen lévő hatalmas, világító keresztet kicsit belehelyezném ebbe a kontextusba is. Azért igen messziről is látni ezt, ott is ahol nem feltétlen örülnek neki. Viszont városnézéskor nagyon jó, nehéz eltévedni. Az ember csak felnéz, hogy merre világít bele az éjszakába a kereszt és már rögtön tudja, hogy merre kell mennie. 

 

Ide még visszafogunk menni egy hosszú hétvégére.