Kék Villám Creative Commons License 2017.09.02 0 0 30457

Kedves olvtársak!

 

Svájcból autót hozni mennyire nehéz ügy? Találtam egy régi cikket a témában: http://totalcar.hu/tanacsok/totalvam/2013/10/03/autobehozatal_svajcbol/

 

Idézet: "A vásárlás előtt célszerű meggyőződnie arról, hogy az autó motorja legalább EURO4-es, mivel EU-n kívülről behozott autókat csak EURO4-es, vagy jobb motorral lehet vámkezeltetni és forgalomba helyeztetni itthon. Amennyiben behozható az autó, úgy a vámkezelés során 10%-os vámot és 27%-os áfa-t kell fizetnie. A vám 0%-os, amennyiben a svájci vámhatóságtól EUR1 származási bizonyítványt tudnak intézni az autóra, és azt az itthoni vámkezeléskor bemutatja."

 

Pár kérdés:

1. Ez még mindig helytálló információ?

2. Visszaolvastam itt is és sokan javasolják a németországi vámkezelést/ÁFA fizetést, mert ott kevesebb az ÁFA. Ez hogy megy? Átlépem a határt és irány a vámhivatal? Igazából ezt bármely EU államban megtehetem, nem muszáj ott és akkor, de legkésőbb a forgalomba helyezés helyén meg kell tennem, igaz?

3. A vámmentességhez kell ez az EUR1 származási bizonyítvány, ami gondolom nem az EURO1-et jelenti. Mi ez tulképpen és hol kell beszerezni? A határ svájci oldalán?

4. Ezen kívül vmi származás ellenőrzési procedúra keserítheti még az életemet a maga 1 hónapos ügyintézési idejével. Mi ez?

5. Export rendszám hol és hogyan váltható ki, milyen hosszú ideig érvényes, használható-e az egész EU-ban és mennyi zseton kell hozzá?

6. A magyar beíratkozáshoz szintén csak forgalmi és törzskönyv kell, mint Németországból vagy spéci (sok nyelvű, anyja neve stb.) adásvételi is?

+1. Változik-e a fentiek közül bármi ha cég veszi az autót?

 

Hálás köszönet!