paljoc Creative Commons License 2017.09.01 0 2 173321

Ez az egész alus diskurzus onnan kedzve válik okafogyottá szerintem, hogy a csapvíz egészségügyi határértéke 200mikrogramm/liter, mivel egy ember normál esetben simán megihat 2-3 liter vizet. Ha ezzel az ugyan legrosszabb esetet feltételező, de még biztonságosan fogyaszthatónak ítélt vízzel teszi ezt, akkor 600mikrogramm alut vesz magához, amit a határértéket meghatározó szakemberek ezek szerint még biztonságosnak tartanak. Tehát pont tízszer annyit, amit a mérések szerint 1 dl /azaz kb. 3 eszpresszó mennnyiségű/ leengedett gaggia bojler víz tartalmaz kávé szűrés nélkül. /ezt a mennyiséget szintén vehetjük egy átlagos napi fogyasztásnak szerintem/

Normál esetet véve pedig a mérések alapján pedig ehhez képest a sima csapvíz is meg a kávépogácsa által szűrt eszpresszó is is nudli amit tartalmaz az aluból.

 

 

A régi alu szódavizes palack amúgy egy liter szóda elkészítésekor 368ug alut oldott a vízbe, tehát a csapvíz alutartalmát 77-szeresére emelte, ezzel még mindig nem veri meg a gaggiát, de míg szódavizet simán megivott az ember egy litert, sima gaggia vizből ugye semmit nem iszik meg magában.

 

A magam részéről tehát továbbra is nagy-nagy nyugalommal kávézgatok a Catlerből! :-)))))