ljrptr Creative Commons License 2017.08.31 0 0 30440

Sziasztok!

 

Német ausfuhrkennzeihennel való hazahozatal és forgalomba helyezéssel kapcsolatban kérnék segítséget. Visszaolvasgattam itt a fórumban, és már kezdtem képbe kerülni, de közben megérdeklődtem a kormányablakosoktól is emailen és már megint elvesztettem a fonalat hogy akkor mit-hogyan :)

Szóval, adott egy németben vásárolt autó, ami a piros szélű rendszámmal lett hazahozva. Ehhez ugye megkaptam a nevemre írt törzskönyv és forgalmit is. Elvileg ahogy ti már írtátok, mivel így már a nevemen van, itt magyarországon elvileg nem kéne bemutatnom adásvételit a forgalombahelyezésnél. 

Ha viszont nem szeretném megtartani és a nevemre se szeretném íratni magyarországon, elég lenne egy adásvételit írni köztem (eladó) és a vevő között. Viszont ilyenkor jól sejtem, hogy nekem is kell illetéket fizetnem és a vevőnek is? Olvastam valami olyasmit is , hogy lehetséges lenne egy meghatalmazást írni a leendő vevő és én köztem. Magyarul, hogy én csak azért szereplek a papírokban, mert én intéztem a vételt, hazahozatalt, stb, de nem az enyém lenne az autó.

Ezzekkel szemben ezt a választ kaptam a 1818-asoktól: 

"Az ideiglenes rendszámmal rendelkező gépjármű esetében is a fenti eljárást kell alkalmazni azzal a különbséggel, hogy az adásvételi szerződéssel (kétnyelvű vagy OFFI általi hiteles magyar fordítás) kell igazolni a tulajdonjogszerzést. Illetve a vagyonszerzési illetéket mind a két félnek meg kell fizetni, tehát Önnek is és azon személynek is akinek Ön továbbadja a gépjárművet.

 

Lehetséges köztes tulajdonosként tovább adni a gépjárművet, ehhez egy másik adásvételi szerződés megkötése is szükséges Ön és az új tulajdonos között. Viszont ekkor is szükséges bemutatni azt az adásvételi szerződést, amellyel Ön megvásárolta a gépjárművet."

 

Előre is köszi, ha valaki tud segíteni, hogy ez hogyan is zajlik a gyakorlatban