construct Creative Commons License 2017.08.23 0 0 9296

Valaki elégtelennek érzi a specrel effektusok geometriai magyarázatát (a négyesvektorok komponenseire, forgatására, hosszára, meg a Minkowski geometria háromszögeinek oldalai közötti egyenlőtlenségekre való hivatkozásokat)? S azt képzeli, hogy igazából valami "fizikaibb", "valóságosabb" dolognak kellene indokolnia a kontrakciókat, dilatációkat és ikreket? Mondjuk gyorsulásoknak, erőknek? Sőt azt gondolja, hogy ez az elvont geometrizálás, csak a matematikai sznobok mellébeszélése?

 

Annak javaslom, emlékezzen vissza a közönséges kinematikára. Az is egyszerű geometria, az Euklideszi térben abszolút idő szerint mozgó testek  geometriája, a Galileiféle relativitáselv alkalmazásával, a mozgást okozó bármiféle erők taglalása nélkül.

A specrel is csak egy kinematika, a testek Minkowski téridőben történő mozgásának geometriája, az Einsteini relativitáselv alkalmazásával, a mozgást okozó bármiféle erők taglalása nélkül. Annyi a különbség, hogy a mozgások során itt a testeknek nem csak a pozícióik, hanem a méreteik is változnak. Annak ellenére, hogy merevek. Sőt nem csupán az egyes pontjaik közötti térbeli távolságok, hanem az időbeliek is. Mert a tapasztalat szerint ilyen a világ geometriája.