endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140762

Megboldogult Panyikné válasza a kérdésre némi rejtvénnyel megfejelve: :)

 

A párlattal érintkező részelnek rozsdamentes acélból kell készülniük. A vörösréz felületén ugyanis rézrozsda keletkezik, amelyet a már enyhén savas közeg és alkoholos oldat Is leold. A pálinkafőzés során keletkező desztillátumnak Ilyen oldó tulajdonsága van, emiatt rendszerint tapasztalható a lepárlás elejér 5 2 í eentkező nagy réztartalmú kékeszöldes pár- | =~rakció az ún. „rézeleje”, amely a cefre -tópárlatában dúsuló illósavak rézoldó hatá­ sának a következménye. A hűtő nagy részén yadék formájában halad végig a konden- :at párlat, emiatt (rézhűtő esetén) óhatatlanul ■azét fog beleoldaní a pálinkánkba. Annál ■;ob réz kerül a desztillátumba, minél romlót- ■¿ob a cefre, minél elhanyagoltabb a hűtő és ~mél hosszabb a kontaktidő. Mivel a hűtő "agy részén már folyadék formájában halad .égig a párlat, ezért a réz minőségjavító, •atallzáló hatása már nem érvényesül. Dsszefoglalva tehát, a vörösrézből készült "ütő inkább ront, mint javít a pálinka minősé­ ren, mivel rezes törést és fémes ízt okozhat, hangsúlyozzuk, hogy annak ellenére, hogy rozsdamentes hűtő esetén nincs rézeleje, rzől függetlenül az előpárlatot megfelelően el •el különíteni. Az igazsághoz hozzá tartozik, "ogy méréseink során azt tapasztaltuk, hogy -elyesen méretezett, megfelelően tlsztántarrott, nem túl hosszú réz hűtőspirál használata ""ellett, jó cefre esetén, a párlat réztartalma ~em lépte át (meg sem közelítette) a vonatkozó hatérértékeket.

Előzmény: Jocó0423 (140749)