bovista72 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 133198

Még junius elején találtam egy szép sárga reszupinátus termőtestű gombát egy erősen korhadt kidőlt fán. Terepi fotóm nem készült, mivel nem volt nálam semmilyen képkészítésre alkalmas eszköz. Mint írtam (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144158490&t=9019811) egy pár nap múlva szinte teljesen eltűnt a sárga szín és átment lilába a jószág. De azt is el tudom képzelni, hogy többen is élhettek a fatörzsön és a sárga, majd a lila szín más-más gombához köthető. Szóval a vizsgálatok a már főként lila színű gombával vették kezdetüket.

A termőtest vékony (kb. 0,5 mm), könnyen lefejthető volt az aljzatáról (nedves volt a fa és a gomba is). A felülete olyan mint egy szabálytalan pórusok alkotta szivacs felülete (mint egy elbaltázott lila színű lép amit lerészegült avantgard méhek alkottak), valamint a felületen sokfelé s pókhálószerű szálak voltak láthatók. Az aljzattal érintkező részen semmi különös, jóformán sima. A szubsztrátuma? Én nem tudtam megállapítani az erősen korhadó faanyagról. (az erdő azon részén a Kocsányos tölgy az uralkodó, néhol lézeng egy Vadcseresznye, egy Fehér nyár).

 

 

 

Mikroszkóp alá raktam egyszer, kétszer, sokszor… Nagyon sokáig csak törmeléket láttam, aztán feltárult egy egész állatkert. Egy pár négyzetmilliméteres darabból előkészített mintáról is lejött, hogy egy tömegszállás lakóinak összemosott alkatrészeit bámulom.

 

 

Vót ott minden, spórák is, de igen sokfélék valának.

 

 

 

A Ganoderma sp. spórákat gyorsban ki tudtam lőni, de maradt így is jócskán gyanúsított.

 

 

A sötét színű, általában két olajcseppet tartalmazó spórákról (átlagos spóraméret 8´4,5 µm) kezdtem azt gondolni, hogy a lila gombához tartoznak. Aztán felfedeztem ezen spórákból egy csapatot, nyolcan voltak. Mintha egy aszkusz tartatná össze ezt az elrendeződést. Így lemondtam róluk.

 

 

Jó darabig pihentettem a projektet, majd újra meg újra nekigyürkőztem, nem akartam belenyugodni, hogy a sokféle idegenen és spórán kívül nem sok mindent látok amit a lila jószághoz rendelhettem volna. A sok kínlódás meghozta az eredményét, többféle hifát megfigyelhettem nagyobb számban, némelyeket csak szórványosan, és akadt pár kesztyűújj szerű képződmény is. A túlnyomó többségében előforduló képleteket a lila haveromnak tulajdonítottam. Cisztida szerű képleteket nem láttam, valamint csatos hifákat sem.

 

 

 

Ritkán vagy egyszer megpillantott hifák:

 

 

Sokat keresgéltem ki is lehet, sok lila színű jószágot kizártam, de nincs egyértelműen meg a spóra és a vizsgálati anyagból is csak egy 1 centiméteres darab maradt. Ezért mérgemben megvádoltam, hogy ő egy éretlen (spórát még nem tartalmazó) Lilás szövedékgomba (Hypochnella violacea). Természetesen lehet, hogy messze rugózom a megoldástól, de megmarad a kényszer bennem, hogy újra megtaláljam lilaságát és majdan kipréseljem belőle a spórákat is.

 

 

Hypochnella violacea)

 

No, meg az is izgat, hogy az alábbi horrorisztikus képződmény milyen állathoz tartozhatott.