jim32 Creative Commons License 2017.08.09 0 4 91454

Nem egészen értem az oktánszám és a lóerő közötti összefüggést.

Sima gimis kémiatudásom alapján (na jó, néha nyertem vele pár versenyt is) az oktánszám mindössze azt mutatja meg, hogy a hengerben az elporlasztott, levegővel kevert "benzingáz" mennyire összenyomható. (Kopogástűrés.) 100-as esetén olyan, mintha 100% oktánból állna a benzin és nem lenne többféle hosszúságú szénhidrogének keveréke.

A szikrától kell berobbannia, azt meg a gyújtás adja. Tehát ha van egy henger, ami 95-ös benzinre van gyújtásilag belőve, akkor a mozgó dugattyú annyira nyomja össze, hogy még magátó ne robbanjon be. (mert a gáz ha összenyomod melegszik) Ebbe a hengerbe teszel 100-as benzint, a szikra pont ugyanott fogja begyújtani, nem fog nagyobb löketet csinálni a dugattyú, ergo a teljesítmény nem fog nőni. Ha átállítod a gyújtást, hogy később adjon szikrát, akkor a 95-ös benzinnel össze-vissza fog járni a motor, mert az magától robban be, ha eléri az összenyomás miatt a kellő hőfokot. 100-as benzinnel viszont nőni fog a teljesítménye és szépen jár.

 

Ha a Li-2-es alacsonyabb oktánszámú benzint kap, de még magától nem robban a keverék, a teljesítménye nem fog változni. Ha annyira alacsony oktánszámút kap, hogy a gőze szikra nélkül robban, akkor meg nem fog felszállni az össze-vissza járó hengerek miatt.

 

Persze ezt a hülyegyerek-BMWs (22 éves, sorhatos E36 kupé) fiam sem fogja fel, tankolja a maxxmotion 100-ast abba a 16 litert fogyasztó benzintemetőbe, mert szerinte az jó neki.

Előzmény: etomcat (91442)