Glavingojn Creative Commons License 2017.08.05 -8 0 33995

Fuchs Jenő

 

A 60 éves vívóbajnok a szúróbotot is magabiztosan kezelte. Fuchs Jenő határozott mozdulattal döfte a fagyos földbe az eszközt, akár több százszor is egymás után. Hónapok óta kockáztatta így az életét: aknát keresett. Tartalékos honvédtiszt volt, négyszeres olimpiai bajnok, ráadásul túlkoros – nincs rá világos magyarázat, miért jelentkezett önkéntesen munkaszolgálatra. Talán a büszkeség vitte rá, talán a hazaszeretetét akarta – magának is – bizonyítani. Aznap társaival együtt egy német műszaki alakulat előtt kellett aknát szednie Voronyezs mellett. Hirtelen éles fegyverropogás hallatszott, szovjet katonák lőttek az aknaszedőkre. A szakasz felügyeletével megbízott négy honvéd megpróbált védekezni, de percekkel később már mindegyikük halott volt. Fuchs Jenő pontosan tudta, hogy az oroszok nem fognak különbséget tenni katonák és munkaszolgálatosok között. Rangidősként parancsot adott társainak, hogy viszonozzák a tüzet az elesett honvédek fegyvereivel. A munkaszolgálatos szakasz ezután tűzharcban visszaverte a támadókat, az értékes műszaki felszerelést pedig biztonságba helyezték.

 

A szokatlan hőstettnek hamar híre ment. A német hadosztályparancsnok 1942 őszén kitüntetésre terjesztette fel Fuchs Jenőt, s ezt a magyar hadvezetés nem akarta vagy nem tudta megkérdőjelezni. A munkaszolgálatosokkal máskülönben embertelenül bánó Jány Gusztáv vezérezredes kijelentette: „Nincs módom felülbírálni a németeket, én csak hőst ismerek!” Így esett, hogy az egész szakaszt hazarendelték a frontról, Fuchs Jenő pedig egyetlen magyar zsidóként átvehette a német Vaskereszt II. osztályú kitüntetését.

 

Pesten vészelte át a háborút és az üldöztetést. A felszabadulás után nem sokkal német kitüntetése miatt, mint náci kollaboránst, letartóztatták. Ezt is emelt fővel viselte, akárcsak munkahelye, a budapesti tőzsde államosítását. Az igazságtalanság ellen harcolt egész életében. Köszönetet egyik rendszerben sem mondtak neki, magányosan dolgozott, elfeledve halt meg.

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/08/05/eleg_rosszul_tette_hogy_hazajott/