portugéza Creative Commons License 2017.08.04 0 0 34040

Tanúsíthatom, fenséges látvány volt. Néhol holdbéli a táj. Kapunk egy kis földrajz leckét is a földtani rétegekről. Ahol már van egy kis növényzet, aromaterápiával ér fel: vadvirágok, kakukkfű, törpefenyő illata.

 

 

Nem ugyanaz a súlycsoport, de tájékozódás szempontjából kihívás volt a Žabljak-Ćurevac túra eleje, pedig aszfaltút. Ez a Google térkép volt a kiindulási alap: http://www.travel-tramp.com/curevac-tara-canyon-montenegro/  . Az offline HERE WeGo alkalmazás nem mutatott egy kis utacskát, amivel levághattam volna egy szakaszt. Egy idő után már megjelentek a rendes közúti tájékoztató táblák. Ćurevac-hegy, Tepca falu (odáig nem kell teljesen elmenni) feliratokat kell követni. Gyalog kb. 2,5 óra volt egy irányban + 30 perc fel a kilátóponthoz a Tara-kanyonra. Köves, gyökeres gyalogút felfelé a legvégén, figyelni kell, kisgyerekkel talán nem annyira ajánlott. Autóval 10-15 perc lehet a városból fel. Itt ismét belépünk a nemzeti park területére, ezért jó megőrizni a blokkot, ha már vett valaki aznapra jegyet.

 

Pár hete érdeklődött valaki, mi férhet bele egy 1 napos autós kirándulásba a Durmitor Nemzeti Parkba. Ezek után szerintem: Žabljak, Fekete-tó (Crno Jezero), Ziminje-tó, Ćurevac-kilátó, Tara-híd (Đurđevića Tara) kényelmesen.

 

A Fekete-tavat lehet még cizellálni, valójában dupla tó, a kisebb is gyönyörű. Körbe lehet sétálni az egészet (2 óra). De teljesen a part vonalát követve nem mindenhol járható az ösvény az átlagembernek: a két tó közötti csatlakozástól északnyugati irányban a térképen egy kövér "félsziget" látszik, itt le kell vágni az utat. A kis tó körül úgy egyébként nehezebb egy kicsit a gyalogút. 

 

Meghittebb piknikezésre tökéletes a hangulatos Ziminje-tó. Itt faasztalok is vannak.

Előzmény: scarabaeus (34028)