daniborovi Creative Commons License 2017.08.03 0 0 1515

Sziasztok!

 

Nem szívesen szólok bele a Fortepan belügyeibe (tudjátok, miért), de ma szembesültem azzal, hogy van nálatok

"Eklektikus építészet" címke.

Bár ma is sokan használják, a korszerű művészettörténet-tudomány már igyekszik kerülni ezt a kifejezést, és az utóbbi 40 évben arra a stílusra, melyet korábban eklektikának neveztek, általánosan a historizmus terminust használják. Az eklektikát korábban leginkább a 19. század második fele historizmusának utolsó szakaszára volt szokás alkalmazni, amikor a különféle történelmi stílusjegyek akár egy épületen belül is keverednek, sőt, alkalmanként a kibontakozó szecesszió is beleszínez az összképbe. Ezt a fázist ma korszerűen "késői historizmusnak" nevezzük, tehát "historizmus" "késői historizmus" "historizáló építészet" lennének a korszerű címkék.

 

Nem akarok most szakmunkákat hivatkozni, legyen elég az angol Wiki, mert ha már ott is szerepel, akkor gondolom, hihetőbb, hogy nem egy belső szakmai vitáról van szó:

 

Ecclecticism:

"The term is sometimes also loosely applied to the general stylistic variety of 19th-century architecture after Neo-classicism (c. 1820), although the revivals of styles in that period have, since the 1970s, generally been referred to as aspects of historicism.[4]"

 

De a magyar szócikk is utal arra, amit írtam:

 

"A kifejezést a rendszerváltozás előtt egyöntetűen használták kissé negatív értelemben a neostílusokra is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy máig lángol a vita, melyik kifejezés a jogos, ha a 19. század második felének építészetéről van szó."

 

Lángoló vitáról 2017-ben természetesen már nincsen szó.

 

Historizáló építészet szócikk:

 

"A különféle stílusok formai jegyeit, elemeit vegyítő építészetre már a kortársak is az „eklektikus” jelzőt használták Magyarországon. Ez később, elsősorban a modern építészeti mozgalom teoretikusainak hatására pejoratív felhangot kapott, ennek ellenére egészen az 1990-es évekig általánosan használták. Az utóbbi évtizedekben a kevésbé negatív „historizáló építészet” kifejezés terjedt el a korszakra vonatkoztatva (...)"

 

 

Ezen talán fogtok vitatkozni, viszont az egészen biztos, hogy "újromán építészet" úgy, hogy a "neoromán építészetre"értitek, nincs.

Oké, a wikipedia zárójelben lefordítja, hogy a kifejezés ezt jelenti, de én - 38 éves művészettörténész, kiváló minősítésű diplomával, és hamarosan doktori fokozattal - soha, sehol nem hallottam a neoromán építészetet így emlegetni. Javaslom, javítsátok.