Giorgio Volli Creative Commons License 2017.08.02 0 2 1487

Hát, kérem megjöttünk...

 

Bő egy hétig tartott a nyaralás. A szomorú statisztikák szerint, van akinek ennyire sem futja, így nem panaszkodom/-dunk, hogy idén csak ide és csak ennyire tellett.

 

Piran még mindig szép kis város, a szállásunk is teljesen rendben volt - ha valakit (már jövő nyárra) érdekel, tudok küldeni Airbnb-elérhetőséget, és van egy másik címünk is (3 főnek kényelmes apartmanról van elméletben szó), amit egy kis atelier-jellegű üzletben kaptunk a tulajtól (több infó nincs a "kecóról") -, és az időjárásra sem nagyon panaszkodhattunk.

 

Vásárlás szempontjából a Triesztben levő Familia (https://www.famila.it/famila/punti-vendita/friuli-venezia-giulia/famila-superstore-trieste_33.html), és a szlovén Tus (https://www.tus.si/) jöttek be a legjobban - ez utóbbi Koperben. Na, meg persze az Eurospin (http://www.eurospin.it/indexSLO.cfm?ln=sl), ami új helyre költözött Portorozsban, igaz, csak egy sarokra a régitől.

 

A kajálásban - ár-érték arányban - a Sarajevo `84 (https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g274876-d3491874-Reviews-Sarajevo_84-Piran_Slovenian_Istria_Slovenian_Littoral_Region.html) és a koperi Fritolin (https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g312722-d7047197-Reviews-Fritolin-Koper_Slovenian_Istria_Slovenian_Littoral_Region.html) - itt ma hazaúton álltunk meg - vitték a prímet.

 

A régi kedvenceinket (Park, Petica) is felkerestük, de szerintem/-tünk itt is észlelhető az áremelkedés, vagy/valamint az adagokon való kurtítás. Pl. a Park legutóbb még csak egy kis szolid vendéglő volt, mostanra picit puccosabbra vették a figurát - és ez eléggé érződik az áraikon. Szép-szép a tálalás, de picit lehetne több a hal, nem pedig a köret. (Park) Vagy a pizzán a feltét. (Petica) (Azért még mindig jók!)

 

Az említett koperi Fritolinban - ami egy a (hal)piactól (?) nem messze levő büfé - ugyanazokért a grillezett-panírozott tengeri herkentyűkért négyőnkre kb. 26 Eurót fizettünk ("iszi" nélkül), ami Piranban kb. a duplája lett volna. Oké, papírtányér + műanyag evőeszköz van hozzá, de az adag és a minőség tekintetében semmi mínuszt nem tudnék említeni. Ja, és a kiszolgálás is nagyon kedves volt. Úgy látszik, ahogy a balatoni halsütödék, úgy a pirani/portorozsi "rokonaik" sem tudják teljesen helyén kezelni az ilyen kajákért elvárható árakat. Igaz, azt is elmondhatjuk, hogy a "calamari fritti" + a "calamari alla griglia" kb. mindenhol egy árban (10-12 €-ért) kapható - mindegy, hogy eldugottabb helyen, vagy "sea view"-s étteremben akarod megenni. Ilyen szempontból mégsem ugyanaz a szitu, mint a "balcsis" halsütőknél, akik az olajszagú - túlnyomórészt lepukkant - büfékben mérnek éttermi áron kaját.

 

A tenger nagyon kellemes volt, leszámítva az apró medúzákat, amiktől néha zselében való turkáláshoz hasonlított az úszás. Érdekelt volna, hogy ez melyik fajta, de a fiesai strandon a búvár-egylet egyik tagja, csak annyit morgott oda a kérdésemre, hogy "not dangerous". Okés, nem vagyok biológia-tanár, de ha már tele volt (van) velük a tenger, picit jobban érdekelt volna, hogy mik ezek az akármik. (És nem azért, hogy veszélyesek-e...)

 

Hát, röviden ennyit...

 

Éljen a nyár! (Bár, pont ma olvastam, hogy az augusztus már picit olyan, mint a vasárnap délután. Azért, az is jobb, mint a hétfő... ;-))