amper_vadasz Creative Commons License 2017.07.30 0 0 29756

Szia István!

Téma volt nemrég a rotálás a fórumon, amihez hozzáfűztem Robi 55 kapálós tapasztalatom, hogy szerintem felezővel - alacsonyabb kapafordulattal jobb volt a munka, több idejük volt a kapáknak földbe harapni..

Látom Te is kipróbáltad anno a felezőidet, hogy mire lehet még használni, ha már megvan.. A 2. képeden ékszíjas és láncos felezőre illesztetted a kapákat és tapasztaltad kapálásra ez nem alkalmas. Hasonló tapasztalatot szereztem tőled függetlenül én is, mikor megvettem az LR-56 láncos felezőmet, kapákat is tettem rá, pár méter után csúfos kudarcot vallott a kapálás vele, hiszen a nehéz LR-56 láncos lassító hajtómű elült pár méter megtétele után, a gépet a lassító hajtásnál kénytelen voltam ott szétszerelni, majd a láncos felező nélkül tovább kapálni.

Jó pár éve olvastam itt a fórumon, milyen jó dolog a saraboló adapter, sikerült használtan olcsón KF sarabolót vennem, meglepetésemre az adapter nem működött, csak elrohant a föld felszínén a Robi 55 forgós kapatengelyén. A webshopba kapa adaptereknél egy helyen írták, "sarabolót felező használatával ajánlják.." Véletlenül sikerült Robi 55 gyári 3 sebességes ékszíjas felezőt vennem használtan, itt hirdette egy fórumtárs, megcsapágyaztam és felszereltem. Kíváncsiságból felszereltem ismét a saraboló adaptert, és láss csodát így már tényleg jól működött.

Valóban az volt a probléma, hogy nagy volt a kapatengely fordulat, nem tudtak a saraboló kések a földbe harapni, inkább csak elforogtak - elrohantak a nagy fordulaton.

Ezután kíváncsiságból a saraboló helyére feltettem a rotakapákat, ékszíjas felezőnél szűz műveletlen területen szintén szépen dolgoztak fele fordulattal a kapa kések is, mivel több idejük volt a késeknek a földbe harapni, mint felező nélkül normál kapatengely fordulatnál. ( Itt ugye elmarad a kudarc, mivel a gyári keskeny kapalehajtás alja már nem ült fel a kapált talajon. ) Másik előnye az ékszíjas felező ráépítésnek, hogy a könnyű kisgép ( 37kg ) gyári tömege kb. + 10kg nehezebb lett, nem pattog úgy a talajon. Továbbá a 2T motor 5500ford/min főtengelye ékszíjon keresztül lassítás - felezés után hajt be a kapahajtásházba, így a forgós motor vibrációja is nagyon kulturált minimális lett. A röpsúlyos kuplung a felező előtt maradt, így az a magas főtengely fordulaton használva nem csúszik meg, az igénybevétele is kedvezőbb, mint ahol a felező után már dupla nyomatékon de fele fordulaton kénytelen működni. Kipróbáltam felezővel 3+3 kapával is a pici gépet, itt is pozitív tapasztalatot szereztem.

Ékszíjas felezőre 130cm széles rögtörő adaptert is kipróbáltam, itt is igen pozitív tapasztalatot szereztem a felezett kapatengely fordulatra vonatkozóan.

A 3. és 4. képeden ékszíjas felezővel látható a kapa géped, nem tudom a tiéd 2 vagy csak 1 sebességes, és, hogy próbáltad-e anno a felezett fordulattal a kapálást..?

Szomszédom látta mikor felezett fordulattal kapáltam a kertet, a sorközöket, megjegyezte tetszik neki, hogy lassan forognak a kapáim a felezővel, jó megoldás. Neki RK-02 és MPM-2 gépei vannak, volt összehasonlítási alapja kapafordulat tekintetében, nem véletlenül tetszett neki a gépem munkája.

Gombászok fórumtárs is megjegyezte nemrég a kapálás témánál:

"Előnyben vannak a lassítóáttételes vagy sebváltós gépek tulajdonosai, ha nem ilyen a gép, gázadással bizonyos határok között lehet a kapatag fordulatszámát változtatni. Ne pörögjön túlzottan, mert porosít, rontja a talajszerkezetet."

Pisti hozzászólásodban írtál egy megjegyzést, nem tudom kinek szántad.. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144550287&t=9097147

Szerintem is mindenki tapasztalatok alapján szól hozzá az adott témához, és más technikával kipróbálva egész más pozitív vélemény születik.

Előzmény: Dutrás-pisti (19289)