TinmanHU Creative Commons License 2017.07.28 0 0 6005

Nem kicsit kemény, hogy mennyire nem segítőkészek az emberek. Holt egyszerű kérdést tettem fel, amin itt biztos sokan átestek már.

 

Sebaj, majd én válaszolok a saját kérdésemre, hogy más ne járjon úgy mint én, és találjon itt néma, közönyös emberekre...

 

1. Ha friss a trombotizált végbél probléma (babszemnyi ijesztően kinéző, duzzadt kemény csomó), pár napon belül érdemes felkeresni egy proktológust/sebészt, aki ha képben van és nem puskázta végig az egyetemet, akkor ÉRZÉSTELENÍT, nyiszál, varr, ergo eltávolítja az érintett részt. Majd még a pénz eltétele és a számla teljes mellőzése előtt, kúpot ír fel és kenőcsöt. Ha nyertél a lottón, akkor Posterisan Forte kenőcs és kúp lesz az, ha nem, akkor a gyógyszertári keverék, ami dettó jó, csak olcsóbb, de cserébe büdösebb és garantáltan foltot hagy, ha nem vigyázol. Vigyázz. Ha ffi vagy nem kell tisztasági betéttel aláznod magad, elég lehet egy papír zsebkendő is.

 

2. Nagy dolog után pár napig minden esetben kötelező a zuhanyzás, vagy bidé használat! Ha kihagyod könnyen elfertőződhet. Ne hagyd ki. Meddig kell ezt csinálni? Erősen ajánlott min. 5 napig, tehát 1 hét táppénz vagy szabi könnyen elmehet rá, mert melóhelyen azért ez nem olyan egyszerű menet.

 

3. Nedves törlőkendő legyen nálad legalább 2-3 hétig! Nekem a kamillás eléggé bejött. Áldani fogod érte magad, mert a smirgli-féle wc papírokkal mindent lehet ilyenkor, csak higiéniát biztosítani nem.

 

4. Amit feltétlenül használj még az a kamillás ülőfürdő, melybe még 2 kávéskanál só is mehet, ebbe 15-20 percig, reggel és este tessék ücsörögni. Ha egyik kimarad nem katasztrófa, de amíg friss az ügy, addig erősen javasolt meggyorsítani a gyógyulást és elkerülni a felülfertőződést, ami amúgy normális higiénia mellett nem szokott megtörténni. Min 1-1.5 hét, normál esetben 2 hét elég.

 

5. Ha nem tűnik annyira vészesnek a trombotizált ér, akkor Lioton géllel bátran lehet próbálkozni, amennyiben nincs ott seb! Ha vérzik, sebes, akkor marad a kúp/kenőcs. TÉVES, hogy a kúp felesleges, mert tessék megnyugodni folyik az kifelé rendesen, és bőven képes kifejteni a hatását a kijáratnál. Nyilván nem kell ilyen esetben fél méterre feltolni...

 

4. Uszodát felejtsd el. Amikor már csak gombostűfejni vérzés, vagy az sincs, akkor sétálni lehet vele pár km-t és a 2. héten enyhe kocogás is mehet. Kerékpár a teljes gyógyulásig szintén felejtős.

 

5. Ha olyan balfaszba futsz mint én, hogy felvágja, 1-2 rögöt kiszed és ennyi, akkor mondd meg neki, hogy ideje szakmát váltani. Feltétlenül az esetleges beavatkozás előtt kérdezz, hogy mit akar vele tenni! Ha az érintett részt kivágja, az rendben van, ha nem vészes annyira az ügy, akkor kúp/kenőcs és társai, ha rögöket akar eltávolítani, távozz fizetés nélkül. Nem szedjük ki a rögöket, mert másnapra 2x akkora lesz és 2x annyira is fog fájni, meg jó eséllyel a beteget kiütjük 1 hétre a melóból az garantált. Ülni, állni és mozogni se nagyon fog, hiszen lesz ott neki egy eléggé fájó, pár napig vérző seb. Ha mégis beszoptad és így kiszúrtak veled, akkor a legjobb fentebb említett kúp/kenőcs, zuhanyzás/bidé combo, kamillás ülőfürdő és amikor már nem vérzik, mehet rá napközben a Lioton gél, éjszakára meg a kúp kenőcs.

 

6. Mikor múlik el teljesen? A legjobb esetben is 2-2.5 hét, de jellemzőbb az 1 hónap. Jó hír, hogy bármi is legyen, a 2. héten már szinte teljes életet lehet élni.

 

7. Mitől van? Azt mondja a sok okos, hogy nem tudni, pedig de... nagyon is tudni: Keveset mozogsz és keveset iszol, sokat ülsz, kemény a székleted. Mozogj többet, igyál több folyadékot, 1 óránként állj fel az ülésből és mozogj 5 percet és rendezd a székleted rostokban gazdag ételekkel.

 

8. Újra előjöhet? Ha kivágták az érintett trombotizált eret, akkor nyilván pont ott nem túl esélyes, de máshol igen. Ha nem vágták ki és kenegetted, akkor jóval nagyobb eséllyel újra előjöhet, de ha rendbe teszed a 7. pontban leírt dolgokat, akkor erősen lecsökkented az újbóli kálváriát.

 

9. Eljuthat-e a tüdőbe, agyba onnan lentről egy rög? Gyakorlatilag példátlan történés lenne, de éppen ezért igyál több folyadékot és nagyon figyelj oda a széklet kérdésre.

 

10. Kell-e vérhígítót szedni? Max akkor, ha sűrű a véred és hajlamos vagy a trombózisra, de ha korábban soha nem volt ilyen problémád, ráadásul a családban sem jelentkezett hasonló, akkor nem. Teljesen felesleges. 

 

Szívesen -.-

Előzmény: TinmanHU (5991)