Nagyon Várbarát Creative Commons License 2017.07.25 0 0 57674

A középkori várakra, magyarországi viszonylatban inkább várromokra gondolva az átlagos várbarátnak az eszébe jut, vajon mi rejtőzhet a méternyi magas törmelék alatt? Mi bújhat meg a sok évszázados múlt titkaiból? Talán egy csillogó aranyakat rejtő kincslelet? Vagy éppen csontvázak nyugszanak a mélyben?

 

Olvasgatom a diósgyőri vár honlapját:

 

http://www.diosgyorivar.hu/diosgyori-var-egyetlen-ostroma

 

Ahol az alábbi sorokon akadt meg a szemem:

 

"A vár hídja előtt, a Huszárvárban végzett ásatások során emberi csontvázakat tártak fel a régészek, szám szerint hatot. Nem nagy mélységben, az ekkor már elpusztult épületek területén temették el őket. Sem övcsat, sem fémgomb nem utalt a ruházatukra, mindössze a nyak tájékán talált kisméretű fém ruhakapocs jelezte, hogy az eltemetéskor inget viseltek. Talán ők lehettek az elfogott kuruc várvédők."

 

A fenti szöveg a Thököly-féle hadjáratok idejére vonatkoznak, amikor a várbeli magyarok leölve a császári zsoldosokat Thököly pártjára álltak. Rövidesen azonban Kassáról megérkezett az ellentámadás, rövid ostromban visszafoglalták a Habsburg-zsoldosok a rongált erődítményt. Ekkor végezhettek ki elfogott kuruc katonákat, akiknek csontvázait megtalálták a régészek. Sajnos fotókat nem közöltek erről a feltárásról.