naox Creative Commons License 2017.07.22 0 1 50070

"Nem véletlenül előzök 3.-ban országúton .... 

Sok olyan köcsög van, aki akkor kezd gyorsítani, ha előzni kezdem."

Ezt valóban nagyon sokan csinálják, és sokáig nem értettem a dolgot (mondjuk nem intéztem el annyival, hogy "köcsögök").

A legtöbbször szó sincs ugyanis köcsögségről: sokan annyira bizonytalanok, hogy automatikusan lassítanak, ha éppen jönnek szembe (és erősebben markolják a kormányt, és előredőlnek). Ők azok, akik országúton biztos, hogy nem néznek hátra, nem is tudják, hogy előzni akarsz. Ha elfogynak a szembejövők, akkor hátradőlnek, megnyugszanak, és reflexből elkezdenek gyorsítani. Azt nem veszik észre, hogy te közben éppen előznél.

Nekem ez komoly gond, mert kis autót hajtok, amivel ugyan simán előznék egy 75-tel menőt, de legyorsulni már nem nagyon tudom.

A megoldás kettős: az ilyen ismerőst rá kell beszélni hogy forgalmas úton menjen inkább csak 75-80-nal, mert azt tudja folyamatosan tartani, és így meg is lehet előzni (ami mindenkinek az érdeke). És ha ilyet érsz utol, akkor előrelátóan tudd, hogy a szembejövők elfogyása után gyorsítani fog, te gyorsíts egy kicsit hamarabb, és nagyobb gázzal. Nem takarékos, és nem is biztonságos megoldás, de az adott szituban talán a legjobb.

Villogni, öklötrázni, oktatni értelmetlen és veszélyes dolog.

 

(Sokan azt mondják, hogy aki szarul vezet, az ne vezessen. Én ebben a kérdésben megengedő vagyok: az úttest mindenkié, az öregé és az ügyetlené is. Aki jól vezet, az igyekezzen segíteni őket, ennyi férjen bele. Mi is leszünk öregek. Egy ügyetlen vezetővel szemben aggrasszívkodni, meg menőzni nemcsak bunkóság, hanem gonoszság is.)

Előzmény: Törölt nick (50030)