attilav1 Creative Commons License 2017.07.22 0 0 140626

Mit jelent a tömegturizmus?

Én is a 80-as években mentem először "jugóba" Isztriára, akkor is sok turista volt, persze nem a keleti-blokkból hanem nyugati turisták.

Augusztusban minden szállást elfoglaltak az olaszok, nekik akkor nagyon olcsó volt "jugóba" menni.

 

A tenger akkor még gyönyörű világoskék volt, a strandon a part mellett rengeteg tengeri sün.....aztán ahogy nőtt a turisták száma úgy zöldült a víz, jött néhanapján az alga, és a tengeri sünök is eltűntek a part mentéről.

 

Mit jelent? Nagy kapacitású apartmantelepek, szállodák épültek, sokkal több ember van lenn a parton mint amit a környezet elbírna. Nem vagy nehezen találsz parkolót, a strandon talpalatnyi hely nincsen, embertömeg mint a heringek, és a vízminőség romlása is a tömegturizmus velejárója.

A linkelt cikkben pont azt hangsúlyozzák ki hogy akkoriban jóval kevesebb nagy kapacitású szálloda volt a tengerparton ezért a turisták száma is nagyságrendekkel kevesebb volt. Isztria más tészta az régen is felkapott hely volt. A cikkben Dalmáciát említik (Zadar és Split) hogy jóval kevesebb volt akkoriban arrafelé a turista mint manapság. De szerintem Isztrián is kevesebben lehettek akkoriban mert ahogy írod klasszisokkal jobb volt a vízminőség.

 

Ha eldöntötték volna a háború után hogy ésszerűen korlátozzák a szállodák apartmantelepek építését a parton, meghatároztak volna egy kvótát hogy hova mennyi épülhet az adott évben, illetve egyes területeket nem engedtek volna beépíteni, akkor ma sokkal jobb lenne a helyzet, tisztább víz elviselhető mértékű tömeg.

Előzmény: saválló (140609)