180 ezer km, vagy 4 év garancia.... meg ahogy azt elképzelted!
Lassan kiderül, hogy mi zörög, vagy zöröghet az autóm hátsó futóművében. Történt ugyanis, hogy már vagy másfél éve fura rezonáló zörgést hallok az autóm jellemzően bal hátulja felől, nem is rossz úton, inkább durva útfelületen amikor a felfüggesztés nem is nagyon mozog.
Korábban már voltam szervizben ezzel a problémával, de vagy nem hallották vagy nem volt idő a szerelésre, mindenesetre nem egyértelmű a hiba forrása. Legutóbb megbeszéltem velük, hogy ha nyaralok, akkor leadom az autót és kereshetik a gondot. Hétfőn így is tettem! Szerdán jött a telefon, hogy kicserélték a lengéscsillapítók felső bekötési pontjait és jó lett!
El is tudtam hozni és haza érve (van az utcánkban egy olyan szakasz ahol mindig megszólal) tapasztaltam, hogy ugyan úgy zörög, mint eddig!
Tegnap jeleztem telefonon és ma vissza is vittem. Szerencsére a szervizvezető srác nagyon jó fej volt és tényleg megtett mindent, hogy egyértelműen hallható legyen és elvitt a saját lakásához ahol fűbeton van lerakva és ott 15-17km/h sebességgel egyből és egyértelműen elkezdte produkálni ezt a hangot. ...szinte láttam a srácon, hogy ő is meglepődött és most lett neki egyértelmű a hiba...
Szerinte lengéscsillapító!
...és itt jön a probléma amiben a címben is utaltam: a VW a lengéscsillapítókra csak 20 ezer km garanciát ad!
Most abban maradtunk, hogy mielőtt nekiállnának és kicserélnék mérjék már le és adjanak róla mérési jegyzőkönyvet, hogy mint lengéscsillapító az alkatrész tökéletesen működik, csak zörög...
Ezután megpróbálom majd a VW-vel megbeszélni, hogy nekem a lengéscsillapítóval semmi bajom nincs, az jó és az általuk prezentált mérési jegyzőkönyvvel is bizonyítható, szóval azt kérem vissza és a zörgést meg tartsák meg nyugodtan. Majd kiderül, hogy mi lesz a vége a történetnek, mindenesetre elég fura, hogy egy gyakorlatilag húzómodellnek felfogott egészen jól felszerelt, új korában 9-10 milliós autóra amire 2+2 éves 180 ezer km-ig érvényes garancia van, ott vannak alkatrészek amikre csak 20 ezer vagy annyi sincs!
Azt elfogadom, hogy vannak kopó és fogyó alkatrészek, például egy elkopott féket nem tartom garanciális hibának, csak maximum akkor ha az egyik keréken feltűnően kopottabb mint a többin (de szerintem a VW ekkor is lekoppintana), vagy hogy egy lengéscsillapító elfárad az sem garanciális hiba, de úgy, hogy az elsődleges feladatát jól ellátja és elméletileg olyankor produkál rendellenes zajokat amikor a rugózás kvázi nem is aktív...!
...na, majd kiderül! Most az van, hogy másfél hét múlva viszem vissza és megint nekifutnak. Majd beszámolok, meg természetesen a vitáról is ami mindenképpen lesz ha nem javítják garanciában!