NagyZoltán82 Creative Commons License 2017.07.19 0 0 2896

Tisztelt Fórumtagok!

 

Két munkavállaló társam (beosztottam) kapcsán írok. Szakmai vezető vagyok, így a pénzügyekre/munkabérre vonatkozóan csak ajánlást tehetek, amit a munkáltató vagy elfogad, vagy nem. Most éppen nem...

 

Hol található az új Munka Törvénykönyvében olyan rendelkezés, amely alapján az azonos végzettséghez azonos munkabér fizetése kötelező? A régiben volt (bár ott azonos munkakörhöz kötötte).

 

A tények:

 

A. munkavállaló: 43 éves nő, releváns középfokú végzettséggel, 18 éve dolgozik a cégnél. Beosztása csoportvezető, közvetlen beosztottam.

 

B. munkavállaló: 30 éves férfi, A. munkavállalóval megegyező(!) végzettséggel, 8 éve dolgozik a cégnél. Beosztása szerint (szervezeti ábra és munkaköri leírása alapján) A. munkavállaló közvetlen beosztottja.

 

A munkáltató B. munkavállalóval szimpatizál, A.-val nem szimpatizál (ezt többször szóban kifejezésre juttatta számomra).

 

A munkáltató utasítására béremelési javaslatot tettem, mindkettejüket kiemelt béremelésre javasoltam, de A. munkavállalót B. elé helyezve (tapasztalata és pozíciója okán). A munkáltató azonban mindenféle racionális magyarázat nélkül B.-nek magasabb munkabért állapított meg, mint A.-nak. (A. és B. nem tudnak egymás béréről, engem viszont ez nem hagy nyugodni.)

 

Milyen jogszabályra tudok hivatkozni, ha a józan ész és az érvek nem segítenek?

Köszönöm szépen!

 

Nagy Zoltán