BSlac Creative Commons License 2017.07.16 0 2 33636

Sziasztok!

 

Először is köszönöm a sok élménybeszámolót, útleírást, egymásnak adott tanácsot stb., stb., amit itt olvastam, sokkal színesebbé, teljesebbé tették a montenegrói utazásunkat. 

Herceg Noviban megszállva, innen indulva sikerült nagyjából a bejárni, megnézni az országot 9 nap, sok-sok autóval megtett km, hajókázás és több helyen való strandolás során. 

 

Herceg Novi a sok kis sikátoros, lépcsős elrendezésével szerintem nagyon kellemes, gyönyörű város.

 

Ami meglepett az tényleg az utak kiváló minősége, a sofőrök - az előzőekben itt többségében olvasottakkal ellentétben - itthoninál semmivel sem rosszabb stílusa, sőt olykor előzékenyebb viselkedése. 

 

Odafelé Udvar-Eszék-Szarajevó-Mostar-Trebinje-Herceg Novi, éjszakára Szarajevó (ami tényleg megnéznivaló, pezsgő éjszakai életű város). Vissza Szerbián át egy szuszara, az itt javasolt Cacak-Belgrád-Tiszasziget felé, ami tényleg gyors és haladós, bár itt jó lett volna tudni, hogy a határon kistehergépjárműveket nem engednek át.

Továbbá figyelni kell a kis vajdasági falvakban, árnyékban megbúvó rendőreire, kik sunyiban végzik dolgukat, le is lőttek 68-cal lakott területen belül, 3 km-re a határtól. Ennek ellenére üdítő volt a büntetés mértéke: 24 €, az itthoni 30 ezres büntivel szemben.

 

(Amúgy az élelmiszerek drágábbak mint itthon, legalább is Herceg Noviban biztos, ha nem is őrülten, de bő 1 heti bevásárlásnál már számítóan.)

 

Amire még érdemes figyelni, az az éjszakai ügyelet és orvosi ellátás. A dokik jó arcok, tudnak angolul, segítőkészek, tényleg nincs panasz, viszont a nővérke, aki számlát adott lehúzott 12€-val (többet kért, mint amennyiről számlát adott), mi meg persze éjszaka, betegen nem néztük meg a számlát. Az összeg nem sok, de érdekes, főképp, hogy másnap visszamenve, panaszt téve, más nővérkék elmondása szerint, sajnos előfordul, sajnálják, de nem tudnak mit tenni, "ez Montenegró" kijelentéssel köszöntek el.

 

Amúgy az emberek mindenhol kedvesek, mosolygósak,  segítőkészek. A szeméthalmok, no meg a wc-k hiánya jellemzőek, kissé pössentés szagú a város emiatt, de mindenhol lehet találni megfelelő strandot, tiszta helyet, ez ne szegje kedvét senkinek.

 

Ajánlom mindenkinek az országot, és köszi újra a sok infót.

 

L

 

ui. ezt még le kell írjam, a Kotor városa és Lovcen hegy közötti szerpentint, kilátást, aki tudja járja be, nézze meg!