trabzonspor Creative Commons License 2017.07.11 0 1 3193

A hétvégén hazaérkeztünk mi is...hát mit ne mondjak,nem volt semmi :)

 

köszönöm a sok segítséget,igyekszem én is leírni pár dolgot,ami hasznos lehet,főleg olyan helyekről,ahol nem nagyon volt innen senki.

 

Kicsit off. Moszkva-Mongólia-Peking volt az útvonal,Moszkva nekem felejthető,csalódás,amiben biztosan közrejátszott a remek nyári idő,szakadó eső és tíz fok...

 

Mongólia viszont elképesztően jó volt,jak-szag mindenhol,remek nemzeti park,vad táj,lovaglás,lóhús,birkahús,kedves emberek--főleg mikor megtudták honnan jöttünk-csapolt Chingiss sör...

 

Ezek után megérkeztük Pekingbe,ahol négy napunk volt. A főpályaudvartól nem messze laktunk,3 csillagos szálloda,jó is volt,csak az odajutás tűnt kicsit ijesztőnek elsőre. Kis koszos sikátorok,ahol persze már másnap ismerősként üdvözöltek,és integettek :)

 

A fővárosban megnéztük a kötelezőket,Tiltott város,Tienanmen tér,elmentünk az állatkertbe Pandát nézni.

 

A Nagy falból végül a Jiankou -Mutianyut választottuk. Ezt leírom részletesebben,hátha valaki szeretne oda menni-- csak ajánlani tudom!

 

Reggel indulás Dongzhimen Wai(külső) ről 936-os busszal. Mi 9 előtt értünk oda,indult is a busz,több mint két órás út után értünk YujiaYuan Stationre. Elvileg ki is van írva a buszon,meg segítenek,hogy hol kell leszállni.Leszálláskor 4-5 buszmegálló van ott. Egy van,amin csak kínai írás van,na az kell nekünk. Oda jön a H25 ös busz. Össz-vissz kettő van egy nap,a 11:30 ast el kell érni.Gyülekeztek is az emberek,meg is jött a busz,erre is jó a jikatong kártya.Nanjili falunál kell leszállni,ebben is segített a kalauz csajszi,meg az utasok.Egy elágazásnál kirakott,onnan kicsit tovább és azután balra van a falu.Innen indul a gyalogtúra,fel a Zhangbelie tower hez. Igazából erdei út,néhány helyen van kikötve piros szalag,de valahogy nem lehet eltéveszteni. Kőkemény hegymenet,40 fokban,másfél óra kb,gyerekeknek,öregeknek nem ajánlanám!Nem vagyunk "csajok",de megszenvedtünk kicsit mi is.

 

Ahogy felértünk,egy öreg bácsika várt létrákkal. Fejenként 5 Yuanért lehet így felmászni a falra. Elképesztő panoráma a vad szakaszokra,hegyekre. Innen egy 2-3 órás út a vad szakaszon,amíg az ember eléri a kiépített részt Mutianyunál. Ez annyira nem vészes,inkább séta,de azért van pár emelkedő,fákkal benőtt rész,ahol éppen csak elfér az ember,és egy kis kerülő,ha az ember nem akarja az Ox horn Edge nevű hurkot is megmászni. Lassan haladtunk,csináltunk millió fényképet,a 8-10 km es szakaszon senkivel nem találkozunk...míg elértük Mutianyut. Nem volt semmi belépő,egyszer csak az újjáépített résznél voltunk. Itt libegővel ereszkedtünk le,aztán Shuttle busz.Huariouba van több busz is innen,esetleg kisbuszok. Mi megegyeztünk az egyikkel és elvitt. Huariouból 916-os busz Dongzhimenbe. Este nyolc óra előtt értünk vissza,jó túra volt nagyon,víz legyen elég mindenkinél,bár a falon van néhány "frissítőpont" horror áron...

 

Lehet elsőre bonyolultnak hangzik,de megéri! Láttuk a régi és az új szakaszt,egyedül voltunk a falon,csodálatos volt!

 

A pekingi négy nap után megindultunk"vidékre" :)

 

A program eléggé feszített volt,de szerencsére repülő,vonat,minden időben jött-ment.

 

Esti gép Lanzhouba,itt pár óra alvás,reggel első expresszvonat Zhangyeba. Itt találhatóak azún. Színes hegyek,ami nekem mindenképp bakancslistás volt.

 

Hát beszarás...de tényleg....

 

Zhangyeban a pályaudvaron kikerülve a taxis hiénákat beültünk egy hölgy sofőrhöz. Elvitt a szállásra 20 Yuanért,-Kelly Business Hotel,4 csillagos,egy éj hármunknak 300 Yuan(12000 ft),vicc-közben megegyeztünk vele a túrában. Egész nap velünk maradt,elvitt enni,a színes hegyekhez,este vissza, 200 yuanért(mintegy 8000 ft) Beszélni természetesen csak kínaiul beszélt,de a telefonja kiírta angolul amit mondott,sőt írt mintegy 10 másodpercen keresztül kínai írással a képernyőre,és azt is megjelenítette angolul... Összenéztünk,hogy ez mi? :)

Zhangye Danxia Geoparkon belül van shuttle buszjárat, 5 megálló,mindegyiknél megannyi kilátópont.A belépőjegy árra nem emlékszem pontosan,talán 3500 ft nak megfelelő Yuan.

 

Hát tényleg valami elképesztő,mintha festmény lenne,azok a színek,azok a felszínformák... 3-4 óra alatt jártuk be a helyet,szinte végig tátott szájjal.

 

Mivel tudomásom szerint innen még nem volt senki ott,ha rám hallgattok,ez kihagyhatatlan! Ha ez mondjuk teszem azt Franciaországban lenne,milliószám özönlenének oda a turisták. Itt rajtunk kívül nem volt külföldi....

 

Zhangye kínai léptékkel kisváros,talán másfél milliós,de szerintem 2-3 év és dupla ekkora lesz...

 

Este a városban séta,ettünk leírhatatlan köpködőkben,kiültünk kis műanyagszékes teraszokra a helyiekkel sörözni,szinte minden embernek volt egy mosolya ,egy integetése.Az utcán kis téren hölgyek-asszonyok táncoltak kínai zenére este 10 kor... Kellemes idő,jó hangulat,csodálatos nap. Zhangye egy jó hely.