attilav1 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 140425

Olvastam a  hírt a neten hogy a Dubrovniki óvárosban korlátozni fogják a látogatók számát, 6000 fő lesz az alsó limit, kamerákkal figyelik mennyien lépnek be, ill. hagyják el az óvárost, és ha 6000 fölé emelkedik az ott tartózkodók száma

akkor korlátozzák a belépést(csak egyesével engednek be, tehát sorok lesznek), ha elérte a 8000 főt a bennlévők száma akkor nem engednek be addig senkit amíg valaki el nem hagyja az óvárost, valamint megtiltják hogy a hajók kikössenek az óvárosban.

Plitvicén és a Krka vízesésnél is hasonló intézkedések várhatók. Sőt a Dubrovniki várfal és az óváros múzeumainak belépti díjait drasztikusan megemelik, 5-6000ft-nak megfelelő kunára, aki biztosan be akar jutni az óvárosba annak időpontot kell majd foglalnia. Ha minden igaz jövőre élesedik majd a rendszer. A helyi lakosok turista áradattal szembeni elégedetlensége miatt, valamint az UNESCO kérésére vezetik be az intézkedéseket.

Tehát ha valaki nem látta még ezeket a helyeket akkor idénre tervezze be! Ezek teljesen érthető lépések szerintem, magam is tapasztaltam a turistaáradatot Dubrovnikban.

 

Mondjuk az érdekes hogy a Jugoszláv turizmus fénykorában (60' 70' 80'-as évek) nem volt szükség ilyen intézkedésekre, vagy legalábbis nem tudok róla hogy abban az időben bevezettek volna ilyet.

Lehet azért nem volt erre szükség mert az odalátogató rengeteg turista eloszlott Jugoszlávia Horvátországhoz képest meglehetősen nagy területén. Most meg mindenki ott gubbaszt a szűk tengerparti sávban :))

Ez is a délszláv háborúk egyik árnyoldala :(( Talán lehetne valamit enyhíteni a tengerparti tömegen ha boszniából horvátországba és vissza meggyorsítanák, könnyítenék a határátlépést, pl akár azzal hogy főszezonban a kishatár átkelőhelyeket nemzetközivé nyilvánítanák, ez lenne talán a legolcsóbb megoldás, lehetne még létesíteni új átkelőhelyeket, de ezt nyilván csak eu-s pénzből tenné meg a két ország, mostanában meg eléggé szűkmarkú az eu.