BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61967

A bag-in-box-szal semmi probléma nincsen. Világszerte sok helyen láttam konszolidált polgári helyeken bag-in-box-ból kínálni bort. A környezeti terhelése konkértan alacsonyabb is a bag-in-box-nak mint az egyszerhasználatos palacknak vagy a fuvarozott, mosogatott visszaváltósnak. A fogyasztók pedig ugyanúgy hozzászoknak a zacsis borhoz mint a csavarzárhoz.

Abban tökéletsen egyetértek veled, hogy ha bebukjuk a tömegborok hazai piacát akkor onnantól sokkal nehezebb lesz a minőségi borok haza fogyasztóit is megtartani.

Mondjuk én ezzel együtt nem látom a receptjét a magyar tömegborok sikerének. Ott lesz a polcon a 600-800 forintos 0.75l kiszerelésű magyar bor és a 300 forintos tetrapak újvilági. Szerinted az a fogyasztó aki ma 10 forintért elfordul egy parizertől vagy kenyértől ki fog adni hazaszeretet miatt +300 forintot egy üveg borért? Szerintem nem. Én egyszerűen nem látom a kiutat a tömegborok területén.


A magasabb termelési költségű prémium árazású borok piacán látom a megoldást. Termőhelyi tipicitás, haza fajták és ezekre épülve hangsúlyos differenciálódás. Így is szűkülni fog a belföldi piac, de globálisan mindig is lesz a piacnak egy olyan szegmense ami az egyediségre vagy a fősodortól való különbözőségre harap. Én ezt már most is tapasztalom a saját forgalmamon.

A nagy kérdés a drágább borok belföldi piacán az, hogy sikerül-e a fogyasztók jelentős részének értékelni a haza egyediséget. Ez jelenleg semmi máson nem múlik mint az általános fizetőképességen. Az pedig gatya... szóval jelenleg döglődik a magyar borvilág... lassú visszaesés lesz szerintem és rendszeresen fogunk hallani bedőlő pincékről. Főleg olyanokról akik nemzetközi fajtákkal nyomulnak a középkategóriás techno borokkal.

Előzmény: Jocó0423 (61966)