nofRETRO Creative Commons License 2017.06.27 0 0 52236

Azért a nyugdíjasokról sem helytálló dolog általánosításokat (gondolni) megfogalmazni :)
"A többiekre tekintettel levő nyugdíjasok a csúcsidőn kívül, napközben intézik az ügyeiket"

kivéve, ha:

dolgozik nyugdíj mellett

megy az unokáért

megy az unokához betegápolni, hogy a szülők tudjanak munkába menni

pont akkorra kapott valahol időpontot

megy vásárolni, hogy készen legyen az étel, amikor a többiek hazaesnek (hol van már a munkahelyi ebéd, ebédkő, konyha ..)

ha valahova elment, vissza is kell jönni,  és így tovább, szóval ők is, érthető módon -  elsősorban a saját feladataikra vannak tekintettel.

Nyilván a város nem ilyen forgalomra lett szervezve anno, (amikor a lócitromok eltüntetése is fontos napi feladat volt, meg szenespincék, garázsról szó sem volt) de erről ők (az elődök) sem tehetnek, sem mi. A Budapestre költözés egy időszakban korlátozott volt, és ennek feloldása,valamint a gk. robbanásszerű sokasodása egy halom gondot zúdított a városra, amit a várostervezők igyekeztek megoldani, ami jól-rosszul sikerült,  de a jövőbe látni ők sem tudtak/tudnak.
Dugódíj meg lesz előbb utóbb http://hvg.hu/cimke/dug%C3%B3d%C3%ADj , csak annak előkészítését nem látni, meg nehéz is. Sem városszociológus, sem várostervező nem vagyok, csak vannak tapasztalataim, ami az idő múlásával elkerülhetetlen. Pl. a kerékpár igenis lehet helyi tömegközlekedési eszköz, nyilván a maga korlátaival, de annak egy alfőldi, vagyis sík terep kell. No és kevesebb autó. ha most én a tegnapi bevásárlásomat elképzelem biciklivel ..  :), és épp kinéztem, hogy van egy órácska időszak, amikor gyakrabban járnak a buszok. Legközelebb már tudatosan akkor megyek, és nem csak a hőmérőt lesem. Na igen, ha valamelyik családtaggal mennék kocsival, akkor cca 3 bevásárlói utat/időt/cipekedést meg tudnék spórolni. Igyekszünk azért úgy szervezni előre,
hogy mindenkinek könnyebb legyen, és utat, energiát és időt is spóroljunk.

Nem egyszerű dolog ez, és minden város más, más adottságokkal. Nem lehet egy az egyben átvenni semmit, a dugódíjat sem, hiába működik másutt jól valami.

Előzmény: plankenhorst (52235)