jalpar Creative Commons License 2017.06.26 0 0 19852

"Bikromáttal vigyázz nagyon, a hatértékű krómionok rákkeltők."

 

Amikor ilyet olvasok, mindig eszembe jut, hogy azért ez nincs rendesen kifejtve.

 

Hogyan "fertőz"? Elég ránézni és kész a baj? Ha kezemre cseppen, meghalok? Vagy meg kell inni?

És mennyire veszélyes? Egyszeri bevitel, és kész a baj? Vagy évekig kell fogyasztani?

 

Annyiféle rákkeltő anyag van: A toluol-ról sejtik, a formalinról tudják. Rákkeltő a cigaretta, az azbeszt (pl. a szomszéd házának a tetején a pala), az égett pirítós, a grillhús, a sültkrumpli és a napfény is. Meg egy csomó széles körben használt növényvédő szer is, meg több fotózásban használt vegyszer.

 

De ezek azért nyilván nem esnek egy kalap alá.

Persze fontos, hogy az ember a lehető legelővigyázatosabb legyen, de mégiscsak van különbség aközött, hogy egy azbesztlapot fogok meg puszta kézzel vagy a cézium-137-et.

 

Jó lenne erre valami mérőszám, és jó lenne, ha ezt elmondanák az embernek. Egy szál cigaretta hány pirítósnak felel meg? Van ilyen összehasonlítás egyáltalán? És ha igen, hol lelhetők ezek az adatok fel?

 

Magam a bikromáttal (meg minden hasonló durvább szerrel) úgy járok el, hogy élelmiszer és gyerek közelébe nem viszem, használat közben nem eszem-iszom. Kézzel nem fogom meg (gumikesztyű), és nem szagolgatom. Ha mar, akkor felveszek egy védőszemüveget is. Zárt térben meg nem dolgozok velük, és tálcára teszem a cuccokat, hogy ne szóródjon szerte, ha félremegy valami.

 

Nyugtassanak meg a tudós urak, hogy ez elegendő elővigyázatosság.

 

Előzmény: novakl (19842)