jazd Creative Commons License 2017.06.25 0 0 57361

A vörös kolostor után lengyel földre léptünk Nedecnél. Az az ősi magyar földre,mert még ez is a Trianon előtti Magyarországhoz tartozott. Valamiért még a lengyelek is kaptak egy darabkát szép nagy országunkból. 

Nedecnél szálltunk le a buszról és szabad program következett. Többen a duzzasztó gátra mentünk,ahonnan jó képeket lehet lőni a két várról. Innen szinte mindenki lement a tóvá duzzasztott dunajeci hajókikötőhöz,hogy először a túlsó parton lévő Czorsztyn  várát nézzük meg.

Itt szúrnám be azt,hogy a felkapottabb lengyel váraknál óriási a kirándulók száma. A mi Visegrádunk vagy Egerünk a fasorba nincs. A pénztáraknál sorban állás van keményen,pedig hétköznap volt.

Hajóval átmentünk Czorsztynba. A vár egy nem túl magas kúp alakú hegyen áll. A vízparttól némi gyaloglás következett felfelé. A vár viszonylag sok részletében megmaradt. Még helyreállított belső terei is vannak kiállítással.

Egy érdekes megoldást láttam ennél a várnál,hogyan jelezzék mennyi volt az eredeti fal és mennyi a kiegészítés. A megmaradt falra horganyzott lemezpárkányt tettek, olyat,amiből nálunk az ablak párkányok vannak,majd ráfalaztak. A vár nem nagy alapterületű. Olyasmi méretű,mint Hollókő.

 

 

 

Előzmény: jazd (57355)