Báthory Ödönke Creative Commons License 2017.06.22 0 0 204047

Ebben sem vagyok biztos. Már régebben kifejtettem a kétségeimet.
Azt kell megvizsgálni, hogy mi történt, és ami történt az milyen névvel történt. Ami biztos, a HGY izraeli utat hirdetett, és megbízta MPt ennek a megszervezésével. MP valami utazási irodával leszerződött erre az egészre. Kikalkuláltak valami árat, és ezen az áron meghirdették az utat. Erre az útra az ismert feltételek mellett sokan jelentkeztek.

Ennyi az amit biztosan állíthatunk.

Később kiderült, hogy valami pénz megmaradt ebben a rendszerben. AZ a kérdés, hogy ez a pénz mi? Mert ha az történt, hogy az utazási iroda kiszámolta, hogy olcsóbban meg tudja oldani a dolgot, akkor a különbség valóban az utast illeti meg. De mi van, ha az utazás fillérre annyi volt? Az is előfordulhat, hogy az utazási iroda a jó üzlet fölötti örömében valamiféle jutalékot adott az üzlet hozójának? Az üzletkötői jutalék egy létező intézmény, amit senki el nem vitathat az üzletkötőtől.

 

Ha tehát az utazás lett olcsóbb, akkor valóban sikkasztott, de ha jutalékot kapott, az semmiképpen nem sikkasztás. Jó lenne ezt pontosan tudni mielőtt pálcát törünk MP fölött.

 

Más kérdés, hogy a HGY eljárása egyik esetben sem védhető. Mert az a pénz vagy MPt illeti (mint jutalék), vagy az utast (mint kedvezmény), de a HGY egyik sesetben sem teheti rá a szőrös mancsát.

 

b

Előzmény: zársebesség (204042)