a8lang Creative Commons License 2017.06.21 0 1 54638

Én továbbra is számítok ebben a hónapban min. 4000kwh-s termelésre, ami reális lehet. Tekintve, hogy már kb2800kwh-nál tart ez a hónap és még van 10 nap. A meleg miatt elmaradnak a napi rekordok, de azért a mai 157,4kwh se volt rossz ilyen melegben. Ha csak átlagosan napi 140kwh jön még 10 napig akkor is kb 4200kwh-t hoz ez a hónap. Kell is mert a hőszipkák megzabálják a többletemet, lehet elég sem lesz. Hacsak el nem éri a víz hőmérséklete a 30 fokot és vissza nem vesz a teljesítményből mert akkor akár felét vagy negyedét is fogyaszthatják naponta. Mindenesetre ha marad többlet szept elejére, nem lesz nehéz elhasználni. Elég csak 24 órás üzemre kapcsolni a hőszipkákat és már is felzabálják 1 héten belül a maradékot.

 

Amióta ennyi panel van a tetőn érezhetően nem melegszik fel a ház ilyen melegben sem annyira mint eddig. Klímázni csak a télikertben kell de ott is csak pár órát délután amikor besüt a nap az üvegen. De a garázs pl ami telibe van napelemezve, az egyáltalán nem melegszik fel ha csukva van minden, eddig elég meleg volt. A nappali és a szobák is kellemesek, nem kellett eddig klímázni. Pedig még a padlás hőszigetelést se csináltam meg.

Most így néz ki a tető:

További 8 panelt tudnék elhelyezni, ha szükséges lenne. 6db a kocsibeállón és még kettő a télikert tetején a mostani kettő alá fölé. Ezzel ki is fújt a jól termelő helyek száma.

De nemsokára felteszem azt az egy optmizert bal alulra hogy a két eltérő tájolású panel külön optimizeren legyen és akkor a napelem kábelt megtoldva szinte bárhova át tudok helyezni 1 panelt teszt jelleggel. Nagyon kíváncsi vagyok a nyugati keleti és északi oldalakra is hogy mennyit hoznak a jó oldalakhoz képest.

Mivel tudnám ideiglenesen rögzíteni a napelemet úgy hogyne kelljen agyon lyukasztani a tetőt?

 

Ha van értelmes termelés akkor telibe fogom napelemezni mindenhol a tetőt ha találok nettó 30e ft alatti új min 270w-os panelt, legalább még hűvösebb lesz a padlástér és nem látszik a ronda zsindely, ami már ki kéne cserélni pár év múlva, de ha eltakarom akkor ráér még sokáig.

Csak sajnos az inverterem ennyit tud kezelni max. Várnom kell amig kijönnek az új inverterek, akkor lecserélem egy nagyobbra, vagy felteszek még egy ekkorát.