Ka Pál Creative Commons License 2017.06.20 -2 1 7084

Bizony erős áramlatok lehetnek a part közelében is. Nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is veszélyes lehet az ismeretlen területen úszkálás. Kuta-Seminyak részen az áramlatoktól mentes (és/vagy felügyelt) részt zászlókkal jelölik. Ezek a részek az időjárástól, vízállástól, ár-apálytól függően és a vándorló homok miatt folyamatosan változó helyen és mértékben jelentkeznek.

 

WL által említett -gondolom Blue Lagoon Beach-re gondolt, arra mondható talán, hogy keletre van- valóban szép sznorkelezni, viszont a köves/korallos aljzat gyermekek részére nem túl kellemes fürdőző hely, ha nem tudnak kitartóan úszni, nincs gyakorlatuk az ilyen vízben történő mozgásban. Nem olyan egyszerű, s talán nem is célszerű leállni a sérülések elkerülése érdekében a köves aljzatra. Apálykor pedig gyakorlatilag használhatatlan fürdésre a part.

A másik fürödhető öböl -eltekintve a kikötőben a hajók közötti kétes értékű pancsolástól- a white Sand Beach. Itt is többször voltam, napszaktól és időjárástól függően változó erősségű hullámzásban. Itt viszont finom homok van, jót lehet pancsolni a part közelében. A hullámtörés környékén -különösen erősebb hullámzásban- azonban itt is veszélyes lehet a felelőtlen úszkálás, mert a homokból nagyobb sziklák állnak ki, amelyek a fenéken örvénylő homokban nem látszanak. Bár lekerekedett, síma felületek, de ha odacsapja az embert egy hullám szerencsétlenül is könnyen megütheti magát. A hullámtöréses részen amúgy is érdemes vagy gyorsan átcsusszanni -megfigyelve a helyieket előtte hogyan és mikor indulnak neki, mindig van üteme a hullámoknak, sohasem egyforma méretűek, mindig van egy csendesebb és egy erősebb szakasz-, vagy előtte maradni.

Az öböltől balra, helyi viszonylatban, szép korallokat és színes halakat lehet látni, nyugodtabb időben érdemes elúszkálni arrafelé, hullámzásban zavaros a víz, úgy nem sok értelme van. Egyébként arrafelé a parton is érdemes mászkálni, van egy-két érdekes magmás kiömlés alakzat.

 

További fürdési lehetőség még a közelben, ha tovább gyalogolsz, a parthoz minél közelebb maradva a White Sand Beachtől Sanur felé (délnyugatnak). Itt néptelen, széles, fekete homokos part található, egyes részeken öklömnyi kavicsokkal a fenéken, viszonylag gyorsan mélyülő vízben. Be- bemártóztam itt is a vízbe, de néhány méternél meszebb nem távolodtam el a parttól, sokszor láttam erős áramlást a hullámokat figyelve: ugye, nem teljesen egyenes a part, illetve a hullámok sem pont párhuzamossan érkeznek a partszegéllyel. Így a visszaverődő hullámok jobbra balra kényszerülve áramlanak vissza a tengerbe, ezzel erős befelé húzó áramlatok keletkeznek. Sekély vízben jót lehet játszani ezekkel az áramlatokkal, vitteni magad ide-oda, de gyorsan, vagy lapos partszegély után hirtelen mélyülő vízben sokszor ezek az áramlatok a parttól el és lefelé (!) húznak, jó úszókat is könnyedén magukkal visznek. Egyébként ha ez történik, biztos nem érdemes azon a helyen próbálkozni a kiúszással, ahonnan elragadott az áramlat. Szóval óvatosan az ismeretlen vizekben, mindig tájékozódj, mielőtt csak úgy beugrasz a vízbe és jót úszol befelé, ez nem a Balaton.

Előzmény: CarlaGloss (7082)