Elnézést hogy nem voltam közérthető elsőre, megpróbálom megint az alábbi elméleti egyszerűsített modellel:
A hígítatlan pálinka(70%) 3 komponensből áll kozmaolaj, alkohol és víz, ebben a kiindulási elegyben nincs opálosodás mert a kozmaolaj jól oldódik a 70 %-os töménységű alkohol víz elegyben ,ha elkezded hígítani desztvizzel lesz egy olyan töménységi pont amikor az alkohol elegy a kozmaolajat már nem bírja oldatban tartani és 'kicsapódik' mondjuk 40 % alatt és opálos lesz .
Ha ugyanezt Salvus vízzel végzed amelynek nagy az oldott ásványanyag tartalma akkor hígítás során már 50 % alkoholos elegynél bekövetkezik az opálosodás, mert a Salvus viz oldott sótartalma is kiszorítja az oldott kozmaolajat .
A pelyhesedéssel kapcsolatosan pedig annyi, hogy a hígítandó pálinkában valamennyi oldott szerves szervetlen ionok vannak ha ezt elkezded hígítani szintén oldott anyagban gazdag ásvány vagy csap vízzel esetleg Salvus akkor abban a rendszerben előfordul az, hogy hígító vízből és a hígítandó pálinkából hozott 'komonensek' egy 'új' vegyületet adnak,amely adott hőmérsékleten és rendszerben pelyhes csapadékként válik ki, mert nem bírja oldatban tartani az oldat.
A fenti két dolog összefügg egymással.
üdv.:
Zsolt