antiopa Creative Commons License 2017.06.18 0 0 17208

 

 

Sziasztok! Aggteleki Karszt,Jósvafő,Szögliget 2017.06.8,9,10,11.

 

Nagyjából megpróbálom összefoglalni a négy nap eseményeit a teljesség igénye nélkül.

Csütörtöki megérkeztünkkor sejtettük,hogy ez az év mást hozhat mint az eddigiek és ha most nem akkor talán soha.

A Tohonya-völgybe érkezvén üde szurdok,nedves sáros talaj fejlett növényi vegetáció fogadott egész más arcát mutatta az élőhely mint a tavalyi években.Hideg tél,csapadékos olykor szélsőségesen hideg tavasz és sok eső jellemezte az itteni időjárást.Ez meg is látszott a lepkefajok egyedszámán.csütörtökön és pénteken én sápadt szemeslepkét elvétve találtam,sok áttelet lepkét viszont igen,citromlepke,c betűs lepke még rajzott,de volt,már nagy gyöngyház lepke,málna gyöngyházlepke,rajzott a kis lonclepke,nagy fehérsávos lepke,galagonyalepke,kis apollo lepke,lápi gyöngyházlepke,találtunk hajnalpírlepkét,sok atalanta lepkét. A nagy nyárfalepke több egyede is előkerült,de rókalekét nem láttunk.

Pénteken a Szögliget Ménes-völgyet jártuk be itt szép számmal került elő vörös rókalepke, lehetett látni nyári pókhálóslepkét,és most előszőr találtunk a völgyben farkasalmalepkét is.Kis rókalepke talán két-három egyede és én kifejezetten figyeltem a sápadt szemeslepke jelenlétét melyből két példányt meg is figyeltem a felső szakaszon.

Innen a nagy nyárfalepke nem került elő.

                               

 

       

 

         

 

                          

 

Az első két napban a nagy nyárfalepke egyedszáma 4-5 egyedben mérhető ami nagyon jó szám,több szakadt példány került elő és találtunk egy elütött lepkét is a völgy földútján.A lepkefajok egyedszáma nagyon gyér,kifejezetten kevés a lepke pedig az élőhely most üde,talán az előző évek aszályos időjárásának következtében lecsökkent egyedszámuk.

 

Szombat,vasárnap.

 

A leg gazdagabb periodusunk,

 

Frissen kelt sápadt szemeslepkék tömege,előkerültek a Tohonya-völgy vörös rókalepke állományai is,ezen kívül szép számmal figyeltük meg és fotóztuk a nagy nyárfalepke hím egyedeit is,melyből így összességében 10-11 !!!!!!!! példány került elő a négy napban.

 

       

   

 

                          

 

       

 

     A nagyfoltú hangyaboglárka szép számmal rajzott frissenkelt nőstényét remekül fotóztuk és hím egyedei is megfigyelésre kerültek a Tohonya-völgyben.

 

Összességében nagyon jó és eredményes négy napunk volt,a völgyek csodálatos lepkevilága a régi időket idézte,lenyűgöző mesevilág napjainkban is mely felbecsülhetetlen értékünk feltételen figyelmet és kíméletet érdemel.

 

Külön köszönettel tartozom Dr Kalotás Zsoltnak,hogy megtisztelt bennünket és szeretném megköszönni Józsinak és Kedves párjának Gabinak,hogy a tél óta segítették a túra létrejöttét!!!

 

Jövőre ismét!!!   Üdv!  Antiopa