safetycar2 Creative Commons License 2017.06.17 0 2 1803

Ismét én fárasztok. Hátha segítség valakinek...
6 nap a szigeten.

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy nagyon jól éreztük magunkat feleségemmel, nem sok negatívumot tudok felhozni.

Budapest-Dubai-Zanzibár útvonalon mentünk Wizzair-rel és Flydubai-jal. A szállást Bookingon foglaltam. A dubai légitársaság teljesen megfelelő volt. Kicsit nagyobb lábtér, mint a Wizz, kaja (ital nem), színes emberek, plusz pénzért filmek. Leszállás után egy párás helyiségben töltögette mindenki a vízumkérő lapot, amihez csatolni kellett a befizetést igazoló nyugtát. Persze azt is ott kell intézni, nem lehet eltéveszteni, olyan apró ez a várakozó helyiség. Mi előre kitöltöttük, de persze, hogy nem olyan volt, mint amit letöltöttem a honlapról. Maradt a két papír körmölése, szinte utolsóként kaptunk belépési engedélyt. Oltási igazolást nem kértek.

Itthonról leszerveztem a programokat egy helyi (Paje-ban lakó) engedéllyel rendelkező sráccal. Nem mertem csak a beach boyokra hagyatkozni. Na ő várt minket a reptér előtt. Kb. másfél óra múlva a szálláson voltunk.

Bwejuu-n a Sahari Zanzibar Hotelben laktunk. Első blikkre kicsit kopottas, de mi nem vagyunk kényesek, nem kritizálni mentünk. A szobánk rettentően párás volt és kicsit sötét. Vízforraló, kávé, tea, cukor, tejpor bekészítve, minden nap feltöltötték. A közvetlen óceánpart nagyon tetszetős, bár vizicipő nélkül roppant veszélyes a sünök miatt.

Az apály iszonyat érdekes, imádtunk besétálni. Első napunk ismerkedéssel, fürdéssel telt. Megilletődve találkoztunk a helyiekkel, többen csak kíváncsian néztek, viszont elég sokan azonnal árulták a programjaikat. Nekünk nem tudtak eladni semmit, már meg volt tervezve a következő négy nap. Reggeli után (ami nagyon visszafogott és kevés volt) mentünk a Safari blue nevű programra. Egy jó szemetes, köves parton kellett derékig érő vízben felszállni a hajóra, amin úgy 15-en lehettünk és több, mint egy óra utazás után kikötöttünk egy homoknyelven, ami nem a Nakupende beach.

Ez is gyönyörű volt. Ott már voltunk vagy 70-en. Gyümölcsöztünk, fényképeztünk, fürödtünk. Később elmentünk egy korallzátonyhoz sznorizni. Nem volt rossz, de nem egy Vörös tenger. Aztán hajóztunk tovább az ebéd helyszínére.

Fumba volt a hely, ott bőségesen megebédelhettünk (languszta, garnéla, polip, rizs, krumpli, zöldségek), a sörért 3$-t kértek. Lehetett vásárolni ruhaneműt, ékszereket.

Késő délután érkeztünk vissza, egész napos a program.

Másnap reggel a sziget déli részére utaztunk delfint zargatni. Műanyag csónakkal vittek be minket, más turista nem jött velünk. Olyan másfél óra keresgélés után sem jártunk sikerrel. Kivittek, fél órát vártunk, megint bebumliztunk és végre sikerült beugrani közéjük. Biztos nem örültek nekünk, mert folyamatosan elúsztak, de mi mindig utánuk eredtünk. Délre visszaértünk a hotelbe, fürödtünk, pihentünk.

Elterveztük, hogy veszünk a környéken valami üdítőt, mert a gin készlet mellé kéne valami (tonik ugye nem kapható). Vittünk karamellás cukorkákat is, úgyhogy fel akartuk mérni, hogy mennyire van rá igény. Hát volt.... Szinte véreste taposták a gyerekek a lábunkat érte.

Következő napon dél felé indultunk a fővárosba, ott a piacok és a sikátorok megtekintése után mentünk a börtönszigetre. 30 perc hajókázás.

Szinte csak mi voltunk naplementekor a szigeten. Visszatérve az éjszakai kajálós piacon ettünk egy zanzibári pizzát 4000TZS/db áron, ami meglepően finom volt.

A következő napon végig esett az eső. Reggel fűszerfarmoztunk, ami nem volt rossz progi, de a fórumozók leírása alapján többet vártam tőle. Kóstoltunk pár gyümölcsöt, szagolgattunk leveleket. Egy kölyök jött segíteni a vezetőnknek, ő csinálta a levelekből készült koronát, kistáskát. Egy másik srác volt a mászó fiú, aki kókusszal kínált. Mivel a fiúkon látszott, hogy várják a pénzt, és én is készültem azért adni, így fejenként 10eTZS-vel lettek honorálva, és nem tűntek elégedetlennek.

A program végén egy szőnyegen megterítettek nekünk és kaptunk ebédet, gyümölcsöt. Rizs volt valami szósszal, sült banánnal, sült haldarabbal.

Aznapra még Nungwi partjának meglátogatása volt betervezve, de azt kihagytuk a pocsék idő miatt. Viszont a teknősfarmot megnéztük, egyedüliként úszhattam a páncélosokkal, miközben kintről folyamatosan úgy etették őket, hogy körülöttem úszkáljanak. Furcsa élmény volt, de nem kellemetlen, sőt...

Hazaút és már este is volt.Vacsora környékén már sajnos nem tudtunk mit csinálni. Mivel a hotel környékén és szinte mindenhol olyan sötét volt, hogy az orrunkig sem láttunk, ezért telefonnal világítva nem fedeztük fel a környék éjszakai életét, csak a parton riogattuk a rákokat.

Utolsó napunkon még egyszer kiélveztük az apályt. Fantasztikus élmény besétálni többszáz métert.

Estig a szobában maradhattunk, transzfer után elbúcsúztunk Afrikától.

Pár nap volt csak, de nincs hiányérzetem.

Amit a fórumról nem lehet megtanulni, megérteni az a "Hakuna Matata". Európaiként ez felfoghatatlan, de nagyon pozitív, néha bosszantó életérzés. "Mit izgulsz ezen?" -én így fordítom.