Törölt nick Creative Commons License 2017.06.14 0 1 20357

"1) rokkantsági ellátás melletti munkavégzést csak akkor kell bejelenteni, ha az e tevékenységből származó keresete három egymást követő hónapban (vagyis mind a három hónapban) meghaladná a minimálbér másfélszeresét (Mmtv. azaz a 2011. évi CXCI. törvény szerint).

17. § (1) A rokkantsági ellátásban részesülő tíz napon belül értesíti a rehabilitációs hatóságot, ha

c) keresőtevékenységet folytat, és a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

(2) A rokkantsági ellátásban részesülő személy az (1) bekezdés c) pontja szerinti értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolja jövedelmének összegét.

Természetesen ügyeljen arra, hogy három egymást követő hónap legalább egyikében a keresete legyen kisebb, mint a minimálbér másfélszerese, mert ha ezt meghaladja mind a három hónapban, akkor megszüntetik a rokkantsági ellátását.

 

2) A rokkantsági ellátás mellett időbeni korlátozás nélkül lehet dolgozni, csak az 1. pontban ismertetett kereseti korlátozást kell figyelni.

3) Az összeghatár vizsgálata során a cafeteria és a táppénz (mint keresőképtelenség esetére járó pénzbeli egészségügyi ellátás) összege nem számít be. A táppénz folyósításának tartama alatt sem szűnik meg a rokkantsági ellátás.

4) A kereseti korlátot az ellátás melletti munkavégzés kezdő hónapjától kell figyelni."

 

"Nagyon lényeges elem, hogy csak akkor kell az ellátást megszüntetni, ha három egymást követő hónap mindegyikében magasabb lenne a kereset, mint a fent megjelölt összeg. Ha például valaki májusban és júniusban többet keres, de júliusban kevesebbet, mint a minimálbér másfélszerese, akkor nem kell megszüntetni az ellátását.

Ha augusztusban és szeptemberben ismét többet keres, de októberben megint kevesebbet, akkor továbbra sem kell megszüntetni az ellátását. Ha viszont novemberben, decemberben és a következő év januárjában egyaránt többet keres a minimálbér másfélszeresésénél, akkor az ellátását meg kell szüntetni."

 

Nem voltam még ebben a helyzetben. Általában mélyen a törvény által megengedett jövedelemkorlát felső határa  alatt alkalmazzák a megváltozott munkaképességűeket. A gyakorlat ezt mutatja. Ritka eset, amiről írsz. 

Előzmény: 17macsek (20356)