Xanthomelas Creative Commons License 2017.06.14 0 0 17195

Sziasztok!

Úgy látom rám vár az a nemes feladat, hogy elsőként számoljak be múlt heti túránkról Jósvafőn. Egyénenként változó, általában 3-4 napot töltöttek a Karszton azok a fórumtagok és érdeklődők - a nickek felsorolásától inkább eltekintenék - akik a tavalyi kudarc és rossz idő után is kitartottak.

Személy szerint péntektől vasárnapig voltam jelen, ezalatt több élőhelyet látogattunk meg.

06.09: Útközben Szendrőlád mellett tartottunk egy kis pihenőt a Bódva partján, ahol egy ígéretesnek látszó füzfákkal szegélyezett, de eddig feltáratlan terület található. Ezen a helyen tömeges volt a kis színjátszólepke mindkét színváltozatban (min. 30 egyed), szép számmal repült a nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia), valamint az ilyentájt megjelenő  Nymphalis fajokat is megfigyeltük. 

Következő állomásunk a Ménes-völgy volt. A bevezető út mentén száraz gyepben többek között láttunk egy példány kopott nagypettyes hangyaboglárkát (Maculinea arion), mezei és égszínű boglárkát (Polyommatus dorylas és bellargus). A Ménes-völgyi lápréten fotóztuk a kockás tarkalepkét (Melitaea diamina), a nagy tűzlepkét (Lycaena dispar) és itt zavartam fel az első vörös rókalepkét (Nymphalis xanthomelas), melyet később egy felhősebb periódus alatt sikeresen fotóztunk.

A Tohonya-völgybe már délután érkeztünk és felfelé menet itt jött szembe az első nyárfalepke (Limenitis populi), sajnos nem hibátlan példány. Pár fotó azért összejött. A völgy feletti cserjékkel szegélyezett réteken gyakori volt a kormos ékesboglárka (Cupido decoloratus) és a lápi gyöngyházlepke (Brenthis ino). Ami még feltűnt, hogy nemhiába emeltünk szót a völgy túllegeltetése ellen: a növényzet ép volt, mind a szurdokerdőben, mind a rétek nagyobb részén. A közelmúltban igen sok csapadék hullott, így gyönyörű zöld, virágokkal teli volt a táj. Sajnos a járművek viszont még mindig folyamatosan jártak.

06.10 Tohonya-völgy: reggel ismét rá kellett jönnöm, hogy a sápadt szemeslepkét (Lopinga achine) továbbra is csukott szárnnyal tudom csak fotózni, ettől eltekintve a délelőtt tömény unalom volt, populi sehol. Dél körül a szurdok már tele volt kis lonclepkével (Limenitis camilla), aztán nemsokkal később megjelent a populi, két gyönyörűszép, hibátlan, friss példány. Egyikük hosszasan hagyta magát fotózni. Addigra az erdőszegélyben több vörös rókalepke táplálkozott az ürüléken, rengeteg ezüstös gyöngyház (Argynnis adippe) és néhány kis színjátszó társasáságában. Pozitív, hogy szombaton nem volt autóforgalom, sőt turista is csak alig.

Nagy élmény volt ilyen fajokat együtt látni, remélem majd Ádám is felrakja a fotóit. A napot késő délután egy hidegfront zárta nagy zivatarral. 

06. 11: Szin környékét vizsgáltuk meg. A falu felett gyönyörű szárazgyepek vannak, tele sárga lennel és szúnyoglábú bibircsvirággal. Valószínűleg többek között megtaláltuk a hegyi törpeboglárkát (Cupido osiris), láttunk Pyrgus carthami busalepkét, kis tarkalepkét (Melitaea trivia), nagyszemes boglárkát (Glaucopsyche alexis). Továbbhaladva Szelcepusztánál egy kis színjátszó és egy kis rókalepke (Nymphalis urticae) szívogatott. A Patkós- és Ménes-völgy sok újat nem hozott, említésre méltó fajok a sápadt szemes és a kis lonclepke.

Hazafelé menet még útba ejtettük a keleméri tözegmohás lápokat is.

Összegezve: nagyon jó időt fogtunk ki, a völgy most sokkal jobb állapotú és nedvesebb talajú volt, mint tavaly. A populi továbbra is ritka, de valamivel több volt, mint 2014-ben és 16-ban, hozzávetőlegesen 7-8 példány került összesen elő. Érdekes, hogy gyakorlatilag csak kora délután, a legmelegebb időszakban volt észlelhető a faj. Aggasztó viszont, hogy hétközben továbbra is jelentős az autóforgalom, valamint, hogy a többi, korábban ismert lelőhelyein: Lófej-völgy, Kecső-völgy, Patkós-völgy, Ménes-völgy, Szelcepuszta nem észleltük a fajt.

Bocs a duplázásokért, sz.r a laptopom.

Tamás