jonas11 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 43132

Egyáltalán nem amatőr kérdés. Az ETF-eknél nem annyira érdemes a múltbeli teljesítmény miatt bezárni az alapot, ez elsősorban aktív alapoknál működik. A legtöbb ETF indexált termék, így a bezárása után is tudni lehet a teljesítményét. Persze itt is vannak kivételek, aktív, egyedi döntések alapján működő ETF-ek, de ez csak kis százalék, aki ilyet vesz, remélhetőleg tisztában van a kockázatokkal (nincs tisztában).

 

Az ETF-eket általában gazdasági döntés alapján zárják be, és az oka mindig ugyanaz: nem lett elég népszerű. Ez teljesen logikus, az alacsony alapkezelői díjakból  csak megfelelő állomány mellett jön össze annyi pénz, amiért megéri csinálni. Az amerikai piacra nagyjából azt mondják, hogy azt az ETF-et, amelyikben nem jön össze legalább 100 MUSD a bevezetés után 2-3 évvel azt a bezárás fenyegeti. Tehát a likviditás mellett célszerű az állományt (AUM) is figyelembe venni.

 

ETF bezárással még nem volt kapcsolatom, de jobb azt mindenképpen elkerülni. Valószínűleg az történik, hogy visszaszolgáltatják az ETF-ekben szereplő részvényeket, és adogathatod el őket egyenként... Szerintem a befektetési szolgáltatódon sok múlik, a bezárás, tőzsdei kivezetés bejelentés köteles folyamat, az a kérdés időben eljut-e hozzád az információ... jobb nem kipróbálni.

 

Tehát az általad említett nagy ETF-ek esetében elhanyagolható ez a kockázat, ez főleg kicsi, speciális ETF-eket érint. Ha ilyeneket veszel, célszerű időnként ránézni a napi forgalom, és állomány értékekre és ha rossz irányba mutat a tendencia inkább megválni tőle.

Előzmény: kovacs51 (43131)