Alapi42 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 23777

És erre :

 " Es a lenyeg egy megfelelo reszletessegu terv, idealis esetben tervezoi muvezetessel, de ezt NEM a kivitelezotol mert akkor siman elvisznek a susnyasba, hanem te sajat magad kulon valasztott emberrel."

 

 

  Kiegészítve a terv   az  un. költségvetéssel.

 

Ami a következőképpen  jön létre :

 

 Megbízunk valakit a költségvetés készítéssel  , ez a legpraktikusabban a tervező lehet. Természetesen ezért külön díjazás jár,  nem része a tervnek. Mondjuk egy tervező a tervezési díj  harmadáért elvégezheti.

 Nos ez a költségvetés is  több részből áll : van az un, nyers költségvetés kiírás. Ha ezt beárazza a tervező, akkor az az árazott költségvetés Mire jó ez ? csak arra , hogy legyen egy irányár ... méghozzá részleteiben. ez az irányár senkire nem tartozik csak az építőre és arra aki készítette.

 Aztán az un. nyers vagy árazatlan költségvetéssel lehet árajánlatokat kérni az illetékes kivitelezőktől.

 

 Ha  a két munka között lényeges eltérés van akkor valaki hibázott. Vagy a tervező vagy az ajánlattévő. Természetesen   ez a költségvetés sok sok tételből áll. Néha többszáz.

 

 A megrendelőnek viszont nagyon fegyelmezettnek kell lenni. Nem szabad sokat változtatni. A változtatás  mindig felhívás áremelésre.

 Tehát  tervezés, költségvetés készítés az beárazása  díjköteles.

 Viszont az árajánlat az mindig ingyenes.