Gillebeart Creative Commons License 2017.06.12 0 0 76616

Hétvégén kész lettem a teljes hálózat mérésével is, amivel olyan nagy vitát váltottam itt ki. :)
Íme az eredmények.

A szigetelési ellenállásokat az L-N, L-PE, N-PE vezetők között mértem mindegyik körön, az óraszekrényben a vezetékek leválasztva, az összes fogyasztó a hálózatból kihúzva. A legtöbb esetben 2 GΩ felett i értéket mértem, pár helyen volt 1,1 GΩ és 2 GΩ közötti érték. Egyetlen kivétellel, a vízpartra kivezető légkábel L-N vezetői között csak 2,3 MΩ volt (ez kisebb mérőfeszültségen változott, 250V-nál már csak 0,9 MΩ-ot mértem.) Gondolom ez a kábel az időjárás hatásai miatt már kezd elöregedni és idővel majd cserélni kell.

A hurokellenállások mérését csak egyszerű multiméterrel végeztem ellenállás mérés módban. A leválasztott köröknél az óraszekrény felöl egyenként rövidre zártam az L-N, az L-PE illetve az N-PE vezetőket és minden egyes aljzatban mértem az adott vezetők hurokellenállását. Az eredmények minden esetben 1-2 Ω között voltak, egyetlen esetben mértem 4,1 Ω-ot.

Mi a véleményetek ezekről az értékekről? Ugye jól gondolom, hogy ezek azért eléggé rendben vannak, és biztonsággal használható lesz majd a villamos hálózat?

 


Amúgy már sajnálom, hogy nem szántam rá az időt és végeztem el ezeket a méréseket a szétégett kötődobozok felújítása előtt is. Érdekes lett volna összehasonlítani a két mérési jegyzőkönyvet egymással. :)

Előzmény: Gillebeart (76615)