pacsepa Creative Commons License 2017.06.11 0 0 138612

Sziasztok, egy gyakorlati tanácsot szeretnék kérni!

 

Jön a cefreszezon, a jövő héten szedem a meggyet és a cseresznyét.

A legkisebb 17 literes főzőm van, ebbe nem illik 14 liternél több cefrét tenni a tananyag szerint még akkor sem, ha van benne habzásgátló. Már eleve leszűröm a cefrét főzés előtt.

A meggy és a cseresznye cefréből kb. milyen arányban nyerhetek szűrt cefrét ki? Van erre valamilyen ökölszabály?

Ez a látszólag értelmetlen kérdés azért fontos, mert 30 és 60 literes hordóim vannak. Ha ezeket 80%-ig töltöm, akkor az mondjuk 25 és 50 liter cefrealap.

Számolnom kell (kell?) azonban azzal, hogy a lefőzést csak több szakaszban tudom megcsinálni előreláthatólag, valószínűleg néhány naponta egy-egy főzést.

Az a tananyagból is kiderült, hogy a megkezdett cefrét nem illik tárolni. Ezért számolgatok hogy jön ki a leggazdaságosabban?

Ezzel kapcsolatban még szeretném tudni, hogy érdemesebb-e inkább több hordóban cefrézni és vállalni, hogy nem töltöm fel ezeket, vagy bárhogy is szervezzem meg a folyamatos egymás utáni főzést? Nyűgösen de ezt is meg tudom oldani...

 

Úgy tervezem, illetve a termésből most úgy látom, hogy minkét gyümölcsből 50-60 kg-ot fogok cefrézni, esetleg többet.  Van 3 db 30 literes és 3 db 60 literes hordóm, de nem probléma, ha venni kell hozzá.

 

Köszönöm!