Szia. Viadrus 6 tagos öntöttvas kazánba a tűztér gyári peremére 2cm vastag samott lapokból tettem terelő részt. A kazán végétől elhagytam 20cm-t, és innen kezdtem berakni a kb. 20cm-es samott lapokat, az ajtó előtt kb. 25cm-el 45°-os szögbe folytattam, majd a felső ajtó elé került egy vízszintes 8-10cm-es samott lap.
Az eredmény: A fával megpakolt kazán 3 órát égett folyamatosan felső begyújtással, a hátfalról és az oldaláról leégett az előző gazdája által termelt kátrány. A keletkező fagázok vízszintesen haladnak hátra, majd nekiütköznek a hátfalnak, ott 90%-os forduló függőlegesen felfelé, aztán ismét 90%-os forduló jön előre a fagáz a felső hőcserélő alatt a samott elválasztó felett, majd 45°-os forduló + 90°-os forduló, indul a fagáz a felső hőcserélőbe.
Az első rárakás után 3 órával az alsó hamuzóajtón lehet újra fát rakni a kazánra. Amikor ez a pár hasábos töltet rajt van, a keringető szivattyú már nem áll le, folyamatosan működik 75-80°C vízzel, annyira tolja a meleget a módosított égésterű Viadrus kazán. 147m2 lakás, vastag csövek, régi nagy víztömegű radiátorokkal kb. 600L legalább a rendszer tartalma.
A módosítás előtt 1 óra alatt elégette ugyan ezt vagy még több fa mennyiséget, kátrányos hát és oldalfal, a felső taréjos hőcserélőt nagyon gyakran kellett tisztítani a korom pernyétől a tökéletlen égés miatt.
A módosítással drasztikusan javult az öntöttvas kazán hatásfoka fatüzelés mellett, a felső hőcserélő rendszeres tisztítása feleslegessé vált. A radiátorok sokkal melegebbek azóta, nem a kéménybe kerülnek az elégetlen fagázok, hiszen a jóval hosszabb és szűkítettebb égéstérbe kényszerülnek haladni, a sok hirtelen irányváltoztatásnak köszönhetően jól keveredve az égési levegő oxigénjével már ki tudnak égni.
A gyári Viadrus öntöttvas kazánba a keletkező fagázok a nagy tűztérbe függőlegesen felfelé majd a felső hőcserélőbe jutva gyorsan a kéménybe kerülnek, aminek csak a füstgáz pillangó szabhat határt, viszont a fagázoknak hosszú lángja van, nincs elég idő a gyári kazánállapotában a kiégésükre. Láttam volt aki a fűst csőbe épített + vízteres hőcserélőt a kémény elé, állítása szerint +30%-ot megfogott vele így, ami könnyen valós adat, hiszen füstgáz pillangó nélkül a kéményt meg az utcát lehet fűteni - szennyezni vele.