Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 138776

Sziasztok! Régen jelentkeztem már értelmes munkával, igazság szerint hetek óta le se tettem a lábam a pincébe /Ragasz kedvéért: a műhelybe :D /

Most folytattam a korábban emlegetett csiszolósarkomat. És beüzemeltem a "csodaelosztót" :D (kis videót korábban posztoltam ide, akit érdekel, íme) Ment itt januárban a pro-kontra hogy miért jó vagy nem jó ez a megoldás, egy ideig hajlottam is arra hogy egy főgerinc, arról leágazások a szerszámokhoz. De aztán sajnáltam az elosztóba ölt munkát, és végülis a tesztek alapján: működik. (elfarigcsáltam egy jó 15x5x2 centis tölgyfa lécdarabot)

Mindenképp előnye hogy 4 szerszámot egy helyről váltok (egyelőre csak kettő van bekötve, a szalagcsiszoló állványára nem maradt faanyag, next time ...). Így nem két helyen kell hozzányúlni az elszíváshoz. Hátránya a "csőhalom", rondán néz ki. De ez most kevésbé érdekel. A lényeg hogy ami közvetlenül a ciklonról való elszívásnál működött, az ezen az elosztón keresztül is teszi a dolgát. A hengercsiszolót gyak. tisztára szívja mint egy jó kislány, se az elszívóházban se az asztalon nem látni port. A dupla korongcsiszolónál az asztalon marad némi por (gondolom a korong vissza is hord valamennyit lentről), elszívótérben szinte semmi nem marad.

Egyelőre a földon van egy hetes elosztó, jó hosszú zsinórral. Az majd felkerült a falra és abba lesznek a különböző szerszámok dugva, az meg a porszívóba -> így lesz szerszámról indítva az elszívás. Plusz: így "muszáj" lesz mindig elszívást használni. nem tudom ti hogy vagytok vele, de én lustaságból sokszor nem húzom oda a ciklont/porszívót a szerszámhoz, hanem mindenféle elszívás nélkül csziszolok/vágok. Na ez így talán csökkeni fog.

A csövek rögzítése elég kezdetleges ... egyelőre csak egy helyen és az is a gépállványra, nem volt már kedvem a betonfalba fúrni a tartókat, egyedül az elosztót küldtem fel a falra, véglegesnek szánt helyre.

Ahol most van a ciklon+porszívó oda jön még a szalagcsiszoló állványa, és így a legszélén lesz mindig a ciklon/porszívó páros. villásdugó/cső kivezetve majd a sarokig így egyszerű lesz lekapcsolni az egészről, ha máshova kell az elszívó.