Csizmi83 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 5026

Mi augusztus 07-én indulunk egyénileg. Most már 7 alkalommal.

 

hungaryrolex

1) A külföldi migrációról mit tudni egyrészt a határok milyenek, másrészt pedig a nyaralóövezet és környéke milyen ilyen szempontból.

2) Ami érdekes lenne számomra, az a bicikli, robogó bérlés ára. Esetleg autó?

 

Parália környékén egyáltalán nem látni migránst. Katerini (a megyeszékhely) mellett van egy befogadótábor, de egészen biztosan nem fogsz velük találkozni. Főleg nem a nyaraló részen. Teljesen el vannak szeperálva a turistáktól.

 

A határok:

Busszal: határonként 1-1,5 óra várakozás szokott lenni a határon. Feljön a rendőr/határőr összegyűjti a személyi igazolványokat/útleveleket, amelyeket egyenként lefuttatnak a rendszerekben. Mikor ez kész, akkor mindenkit leszállítanak a buszról és egyenként mindenkinek visszadják az igazolványokat, majd vissza a buszra. Ez gyakorlatilag az összes határon, tehát MO-SRB, SRB-MK, MK-GR így működig. Ez a procedúra kb. 20 perc. A baj ott van, hogy a busz általában 10-11. helyre áll be, tehát várni kell, olykor órákat.

Autóval:  A legfonotosabb Röszkét elkerülni és inkább valamelyik kisebb határon érdemes átmenni, vagy ha már 19:00 óra elmúlt akkor marad Tompa. Kifelé menet gyakorlatilag 15-20 perc alatt át lehet jutni Szerbiába. A szerb-macedón határon is max. 1 óra alatt át lehet menni. A macedón-görög határon pedig a magyar rendszá,ú kocsikat gyakorlatilag ellenőrzés nélkül átengedik, csak integetnek hogy haladjunk.

 

A határokon migránosokkal egyáltalán nem lehet látni. Amire vigyázni kell, hogy a határátkelők előtt közvetlenül a feltorlódott autósorban helyi kisebbségiek szoktak koldulni, rohangálni az autók között, vigyázni kell velük, ablak felhúz, közponzi zár lezár.

 

Parálián kerékpár bérlési lehetőséget én nem láttam (bár lehet vak vagyok). Robogót, quad-ot (50ccm) lehet bérelni 15-20 Euró/nap árban. Plusz magunknak kell megtankolni, de egy ilyen kis pöfögő elmegy 2-3 literrel. A bérlés helyén a jogsit le kell adni, cserébe adnak egy igazolást. A rendőrnek ha igazoltat, ezt az igazolást kell átadni. Bár a görög rendőröknek nem szokásuk kinn állni az út szélén. Autót is lehet bérelni, bár hogy mennyiért azt nem tudom.

Előzmény: zsivett (5017)